Életbe lépett az ukrán nyelvi kvóta az ukrajnai televíziókban

Heti arányban a műsorok és a filmek 75 százalékának kell ukrán nyelvűnek lennie.

MTI
2017. 10. 13. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UNIAN ukrán hírügynökség tájékoztatása alapján az országos televíziókon heti arányban a műsorok és filmek legalább 75 százalékának ukrán nyelvűeknek kell lenniük, a regionális csatornákon pedig 60 százaléknak.

A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a rádióadások tekintetében 2016 novemberében lépett életbe hasonló jogszabály. A rendelkezés az ukrán nyelvre való fokozatos áttérést írt elő a rádióknak. Eszerint a jogszabály életbe lépesekor még csak arra kötelezték a rádióállomásokat, hogy a zeneszámok 25 százaléka ukrán nyelvű legyen. Egy év alatt el kell érniük, hogy a sugárzott zene fele ukrán nyelvű legyen, a második évben haladja meg az 55, a harmadikban pedig a 60 százalékot.

Ellenőriznek és büntetnek

A Kárpátinfó.net hírportál az UNN ukrán hírügynökségre hivatkozva szeptemberben azt írta: már több mint 630 ezer hrivnya (körülbelül 6 millió forint) bírságot szabtak ki a nyelvi kvóták be nem tartásáért Ukrajnában, mióta életbe lépett a rádiókra vonatkozó törvény, idén még 25 százalékos kvótával. Jurij Artemenko, a televíziós és rádiós műsorszórásért felelős országos tanács elnöke azt mondta a hírügynökségnek: szinte mindegyik megyei és helyi rádióállomás betartja a nyelvi kvótákról szóló törvényt. Idén öt százalékkal, 30 százalékra növelik a nyelvi kvóták mértékét a rádiókban. (MN)

A híradások szerint a tévécsatornákat arra kötelezi a törvény, hogy az idegen nyelvű filmeket ukrán nyelven feliratozzák.

Vaszil Holovanov, a Newsone oroszbarát ellenzéki ukrán hírtelevízió producere úgy vélekedett, hogy a törvény jelentősen csökkentheti az ukrán tévécsatornák nézettségét. Szerinte azok a nézők, akik hozzászoktak ahhoz, hogy orosz nyelven nézzenek tévéműsorokat, áttérnek a műholdas antennákkal fogható vagy az interneten keresztül elérhető orosz televízióadások nézésére.

Mikola Szkorik, az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt elnök híveiből álló parlamenti frakció képviselője szintén úgy vélekedett, az ukránok tömegesen fognak műholdas antennákat felszerelni, hogy orosz nyelvű tévéadásokat foghassanak. A politikus azt hangsúlyozta, hogy fejleszteni kellene a többnemzetiségű kultúrát Ukrajnában, nem pedig kvótákkal mélyíteni a szembenállást a nyelvi kérdésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.