Esélyes az Egyesült Államok megelőző csapása Észak-Koreára

Egy nukleáris robbanófejjel ellátott ballisztikus rakéta phenjani tesztje súlyos következményekkel járhat.

MN
2017. 10. 12. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Koreára megelőző csapást mérhet az Egyesült Államok, amennyiben megbizonyosodnak arról, hogy Phenjan nukleáris robbanófejjel ellátott ballisztikus rakéta felrobbantására készül a Csendes-óceán felett. Ezt amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a japán a Jomiuri Sinbun újság írta. Az amerikai védelmi minisztérium meg nem nevezett magas rangú forrására hivatkoznak, amikor az amerikai „elsöprő erő” bevetésének lehetőségét vetik fel, illetve öngyilkos akciónak nevezik az észak-koreai vezető lehetséges próbálkozását.

Az MTI szerint Ri Jongho észak-koreai külügyminiszter szeptember végén, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán mondta, hogy Phenjan az amerikai ellenséges politikára és fenyegetésekre adott válaszként hidrogénbombát robbanthat a Csendes-óceán felett, amely döntés Kim Dzsongun felelősségi körébe tartozik. Szavada Tecuo, a tokiói egyetem szakértője a Jomiuri Sinbunnak adott nyilatkozatában lehetségesnek tartja, hogy Észak-Korea rendelkezik az ehhez szükséges műszaki potenciállal: „Technológiájuk nem tökéletes, de képesek felrobbantani egy ilyen nukleáris robbanófejet az adott magasságban.” Hozzáfűzte azonban: Phenjan sikeresen halad a nukleáris töltetek miniatürizálásában, és amennyiben a Csendes-óceán felett tíz kilométeres magasságig felrobbant egy ezer kilotonna hatóerejű hidrogéntöltetet, akkor tíz kilométer sugarú körben repülőgépek semmisülnek meg, hajók süllyednek el. Észak-Korea júliusban kétszer hajtott végre kísérletet Hvaszon-14 típusú ballisztikus rakétával. Az augusztus végi, szeptemberi kísérletében a közepes hatótávolságú rakéta Japán felett haladt el. Phenjan szeptember 3-án állítása szerint hidrogénbombával hajtott végre kísérleti robbantást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.