Észak-Korea bevonult a keszongi ipari parkba

A területet másfél éve hagyta ott Dél-Korea, miután Phenjan negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre.

MTI
2017. 10. 06. 7:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A phenjani vezetés szócsövének tartott Uriminzokkiri propagandaportál közölte, hogy Észak-Korea aktivizálja a parkban a gyárak működését, ami alatt a Yonhap hírügynökség szerint az értendő, hogy Phenjan megkezdte a termelést a Dél-Korea által hátrahagyott gyáregységekben.

A hírportál leszögezi, hogy a keszongi ipari park Észak-Korea területén van, és a működtetésébe senki se szólhat bele. A szöuli országegyesítési minisztérium azonban felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon a dél-koreai cégek tulajdonjogának megsértésétől.

A keszongi ipari parkot 2004 óta működtette közösen Dél- és Észak-Korea. Az ipari övezetben 124 dél-koreai vállalat működött több mint 54 ezer észak-koreainak adva munkát. Jobbára ruházati és háztartási termékeket állítottak elő.

Szöul 2016-ban februárjában függesztette fel az ipari park működését, válaszul Phenjan újabb, negyedik föld alatti kísérleti atomrobbantására és ballisztikus rakétakísérletére. Dél-Korea nyolcezer alkalmazottját hívta vissza, a gyáregységek és gyártósorok pedig észak-koreai felügyelet alatt maradtak. Észak-Korea erre elvágta a két ország kommunikációs csatornáit és elrendelte Keszong katonai átvételét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.