Európai nagykövetek kiutasításával fenyegetőzött Rodrigo Duterte

Közölte, hogy irányváltás történt a drogellenes háborúban a nyugati „vérző szívek” megnyugtatására.

MN
2017. 10. 12. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök elmondta, hogy a drogellenes háború irányítását a Fülöp-szigeteki drogellenes hivatal (PDEA) hatáskörébe helyezték, ezentúl nem a rendőrség felel a Duterte tavaly júniusi hivatalba lépése óta zajló, több mint háromezer ember halálát okozó kábítószer-ellenes műveletekért. A drogellenes háború a PDEA irányítása alatt a nagy kábítószer-hálózatokra fog koncentrálni, és az elnök reméli, ez a változás megnyugtatja a nyugati „vérző szíveket” – írja az MTI.

A Fülöp-szigeti államfő ennek ellenére szitkozódva bírálta a műveletek külföldi kritikusait. Szavait olyan európai parlamenti képviselőknek és civil szervezeteknek címezte, amelyek közül állítólag többen arra figyelmeztették Manilát, hogy az ellenőrizetlen rendőri brutalitás miatt a szigetország elveszítheti kereskedelmi kiváltságait.

A Reuters hírügynökség szerint nem világos, hogy a drogháború irányváltását nyugati nyomásra rendelte-e el az elnök.

Duterte azonban megfenyegette a szerinte az országa belügyeibe beleszóló európai nagyköveteket, hogy kiutasítja őket. Korábban többen sürgették az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát a drogháború kivizsgálásra. Ez vélhetően felbőszítette Dutertét, aki kijelentette: Manila megszakíthatja a diplomáciai kapcsolatait a „vétkes” országokkal, s a nagyköveteket 24 órán belüli távozásra kényszerítheti.

„Mi leszünk kizárva az ENSZ-ből?” – tette fel a kérdést. „Beleszóltok az ügyeinkbe, mert szegények vagyunk. Pénzt adtok, aztán elkezdenek rendezkedni, hogy mit is kellene tenni” – magyarázta. Duterte egyébként úgy véli, a Kínával és Oroszországgal kötött szövetsége benntartja az ENSZ-ben a Fülöp-szigeteket – írja a Guardian.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.