Felfüggesztett szabadságvesztést kapott a vatikáni gyermekkórház volt vezetője

A vatikáni ügyészek eredetileg háromévi börtönbüntetés kiszabását kérték Profitire.

MTI
2017. 10. 14. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giuseppe Profitit eredetileg azzal vádolták, hogy az alapítvány pénztárosával, Massimo Spinával együtt a gyermekkórháznak szánt adományokból származó több mint 420 ezer eurót jogtalanul használtak fel, egyebek között ebből a pénzből finanszírozták Tarcisio Bertone bíboros, volt szentszéki államtitkár vatikáni luxuslakásának felújítását. A felújítást egy a vádlottal baráti kapcsolatban álló építési vállalkozóval végeztették.

Az ügyre 2015-ben a Vatileaks nevű kiszivárogtatási botrány során derült fény. Ennek nyomán a Vatikán ügyészsége idén júliusban vádat emelt Profiti és Spina ellen.

Tarcisio Bertone a költséges lakásfelújítás nyilvánosságra kerülése után azzal védekezett, hogy nem tudta, hogy a pénz a kórházi alapítványból származott. Később 150 ezer eurót vissza is fizetett a gyermekkórháznak.

A bíboros 2013-ban költözött a több száz négyzetméteres, tetőteraszos ingatlanba, amikor véget ért szentszéki államtitkári megbízatása. Lakásválasztását számos bírálat érte a Vatikánban és az olasz sajtóban is, mivel ellentétben állt az éppen akkor megválasztott Ferenc pápa által meghirdetett egyszerűséggel. Az egyházfő éppen ezzel egy időben döntött úgy, hogy a pápai lakosztály helyett a Szent Márta-házba költözik.

A vatikáni ügyészek háromévi börtönbüntetés kiszabását kérték Profitire, aki végül ennél enyhébb, öt évre felfüggesztett egyéves szabadságvesztést kapott, és 5 ezer euró pénzbüntetést is ki kell fizetnie. A vádlott azzal védekezett, hogy a felújított lakást olyan rendezvényekre is használni akarták, amelyekre joggal fordíthattak alapítványi pénzeket.

Massimo Spina pénztárost a bíróság felmentette a vádak alól.

A Vatikán tavaly leváltotta a kórházat működtető alapítvány vezetőségét, és Ferenc pápa új vatikáni hivatalt hozott létre az egyházi egészségügyi intézmények pénzügyi felügyeletére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.