Feltörhették John Kelly kabinetfőnök mobilját

Hónapokon keresztül gyűjthettek adatokat a korábban belbiztonsági miniszterként is dolgozó Kelly telefonjáról.

MN
2017. 10. 06. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház gyanúja szerint John Kelly kabinetfőnök telefonját feltörték – jelentette helyi idő szerint csütörtökön a Politico washingtoni hírportál.

Három, meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőre hivatkozva a Politico azt írta, hogy a kabinetfőnök mobiltelefonját még tavaly decemberben törhették fel, s a Fehér Házban amiatt aggódnak, hogy hackerek vagy külföldi kormányzatok férhettek hozzá Kelly adataihoz.

John Kelly január óta belbiztonsági miniszter volt, Donald Trump elnök júliusban, Reince Priebus menesztésekor kérte fel a Fehér Ház kabinetfőnöki posztjára

A lap információi szerint az informatikai szakemberek nyáron észlelték a mobiltelefon feltörését, amikor John Kelly segítségért fordult hozzájuk, arra panaszkodva, hogy a telefon már hónapok óta nem működött megfelelően, írja az MTI.

Az eset szeptember óta ismert lehetett a Fehér Házban, akkor ugyanis feljegyzés készült róla, ami több döntéshozóhoz is eljutott.

Bár a lap szerint nem világos, hogy hozzáfértek-e a telefonban tárolt adatokhoz, a Fehér Ház informatikai részlege arra a következtetésre jutott, hogy a mobilkészülék kockázatot jelent, és nem szabad használni többé. Bill Marczak, a Torontói Egyetem szakértője a lapnak nyilatkozva azt mondta: a legrosszabb lehetőség, hogy a telefon meghekkelői teljes hozzáférést szereztek a készülékhez, mert akkor az adatokon kívül a mobil mikrofonját és kameráját is használhatták volna, mint valami kémeszközt. Az ügy meglehetősen kényesen érinti a Fehér Házat, hiszen jelenleg is belső vizsgálat folyik azzal kapcsolatban, hogy a Trump családtagok személyes e-maileken intéztek kormányzati ügyleteket is.

A Fehér Ház mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy az ügy Kelly privát telefonját érinti, amelyet kinevezése óta alig használt, mert hivatalos kommunikációra a kormányzat által biztosított készüléket használta. A Politicónak nyilatkozó tisztviselő szerint a telefon már nincs John Kellynél, de azt nem árulta el, hol van most a készülék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.