Franciaország nem fogja elismerni a katalán függetlenséget

Ezt az Európa-ügyi miniszter előlegezte meg arra az esetre, ha Katalónia kedden kikiáltja elszakadását Spanyolországtól.

MTI
2017. 10. 09. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Katalónia kedden egyoldalúan kikiáltja elszakadását Spanyolországtól, Franciaország nem fogja elismerni – jelentette be az MTI szerint Nathalie Loiseau, Franciaország Európa-ügyi minisztere.

„Ha kikiáltanák a függetlenséget, az egyoldalú lenne, és nem fogjuk elismerni – mondta a miniszter hétfőn a CNews hírtelevízióban. – Nem lehet Katalóniát csak azzal a népszavazással definiálni, amelyet az elszakadáspártiak rendeztek meg.” Nathalie Loiseau arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a katalán függetlenséget elismernék, annak „az első következménye az lenne, hogy Katalónia automatikusan távozna az Európai Unióból”.

„Az a legfontosabb, hogy ez a válság, mert válságról van szó, a spanyol politikai erők közti párbeszéddel megoldódjon – hangsúlyozta a politikus. – Miután Spanyolország erős demokrácia, szó sincs arról, hogy a spanyol belügyekbe kellene avatkozni.”

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

A katalán kormány eltökélt szándéka, hogy a függetlenségi pártok támogatásával a tartományi parlament határozatot fogadjon el Katalónia egyoldalú elszakadásáról. Ezután pedig tárgyalásokat kezdene a függetlenedésről a spanyol állammal, amely azonban várhatóan nem lesz partner ebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.