Halálos áldozata van az erdélyi bányaomlásnak

A szerencsétlenül járt bányász élettelen testét 15 órával a baleset után hozták a felszínre.

MN
2017. 10. 06. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-erdélyi Lupényben csütörtök kora délután mintegy tíz méter hosszan beomlott egy szénbánya 500 méter mélyen vájt tárnája. Az ott dolgozó tizenegy bányász közül nyolcan azonnal a felszínre tudtak jönni, az omladék alatt és mögött rekedt bányászok kimentésén pedig nyolctagú mentőalakulatok dolgoztak több váltásban.

A mentőcsapatok péntek hajnalban találták meg szerencsétlenül járt lupényi bányászokat, egyikük meghalt, a másik súlyos, a harmadik könnyebb sérüléseket szenvedett – közölte az Agerpres és a Mediafax hírügynökség. A bányaomlás után tizenkét órával először a súlyosan sérült bányászt találták meg, aki comb- és válltörést szenvedett, és a kihűlés határán volt, mesterséges kómában, mentőhelikopterrel vitték Bukarestbe. A kisebb sérüléseket szenvedő bányász egy órával később szabadult ki, ő a saját lábán jött a felszínre, a petrozsényi kórházban ápolják. A harmadik bányász élettelen testét 15 órával a baleset után hozták a felszínre.

A helyszínről Toma Petcu, a román energiaügyi miniszter tájékoztatta a sajtót. Közölte, hogy mielőtt visszatérne Bukarestbe, szeretne találkozni a bányaomlást épségben túlélő vájárokkal és a bányamentőkkel. Kiemelte, hogy a bányászat feltételei nem a legjobbak, de hozzátette, ez a mesterség mindenütt a világon kockázatokkal jár. A román állam gazdaságtalanságuk miatt már bezárta a bányák többségét a Zsil-völgyi szénmedencében. A térségben már csak négy bányában folyik fejtés. A lupényit és a petrillai Lónyay-bányát tavaly vették fel a bezárandók listájára, ott 2018-ban fejtenek kőszenet utoljára, de bezárásuk folyamata 2027-ig is eltarthat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.