Harmadszorra sem ment át Donald Trump beutazáskorlátozó rendelete

A honolului szövetségi bíró ismét felfüggesztette az amerikai elnök rendeletét. A Fehér Ház szerint a döntés veszélyesen téves.

MTI
2017. 10. 18. 4:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Derrick Watson honolului szövetségi bíró kedden közzétette, hogy ismét felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök rendeletét a beutazások átmeneti korlátozásáról, egy nappal annak életbe lépése előtt.

Az elnöki döntés átmenetileg korlátozta volna a beutazást Iránból, Szíriából, Jemenből, Líbiából, Szomáliából, Csádból és Észak-Koreából, valamint megtiltotta volna egyes venezuelai kormányzati tisztségviselők Amerikába jövetelét is. A rendelet a harmadik volt a maga nemében, az amerikai elnök korábban két, a legtöbb pontjában hasonló korlátozást is elrendelt, de mindkettőt felfüggesztette egy szövetségi bíró. Az intézkedést az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelső bíróság is jóváhagyta.

Hawaii azonban pert indított egy honolului szövetségi bíróságnál az alkotmánybírósági döntés ellen. Arra hivatkozott, hogy a szövetségi törvények keretében Donald Trump nem hozhat megszorító intézkedéseket a listázott országok közül hat ellen. Hawaii az Észak-Koreára és Venezuelára vonatkozó korlátozást nem vonta kétségbe.

Watson bíró a keddi döntését azzal indokolta, hogy a rendelet újabb változatával is ugyanaz a baj, mint a korábbiakkal: nem bizonyítja elégségesen, hogy a beutazások az említett hat országból „sértik az Egyesült Államok érdekeit”. A bíró márciusban az elnöki rendelet második változatát függesztette fel először.

A Fehér Ház közleménye szerint Watson döntése „veszélyesen téves”. Az elnöki hivatal álláspontja szerint a megszorítások létfontosságúak az amerikai nemzetbiztonság szempontjából.

Közleményt adott ki az igazságügyi minisztérium is. A tárca „inkorrektnek” minősítette Derrick Watson bíró döntését, és közölte, hogy „nagyon gyorsan” fellebbez ellene.

A kormányzat álláspontja szerint az utazási korlátozásban említett országok nem vezették be a vízumkiadáshoz előírt szigorú átvilágítási folyamatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.