Hatezer uniós település pályázhat ingyenwifi-pontokra

Jövő évtől lehet pályázni az ingyenwifi telepítésére, az EU érkezési sorrendben, de kiegyensúlyozottan osztaná szét az elérési pontokat.

MTI
2017. 10. 09. 10:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy az unió a városházákon, könyvtárakban, parkokban és egyéb nyilvános helyeken elérhető ingyenes wifihozzáférési pontok létesítését finanszírozza – közölte a testület sajtószolgálata hétfőn. A tájékoztatás szerint az Európai Unió külön alappal támogatja, hogy 2020-ig mintegy 6000, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen építsenek ki hozzáférési pontokat a közösségi élet helyszínein.

A kezdeményezés célja, hogy a városházákon, könyvtárakban, parkokban, közterületeken és egyéb nyilvános helyeken mindenki ingyenesen jó minőségű internethez férjen hozzá. Az erre elkülönített összeg 120 millió euró.

A rendelkezésre álló keretet földrajzilag kiegyensúlyozott módon kell szétosztani az uniós országok között, és főszabály szerint az „érkezési sorrendet” kell figyelembe venni. A pontos kiválasztási kritériumokat az Európai Bizottság dolgozza majd ki, és ugyancsak az EB irányítja majd a rendszer működését.

A wifipályázaton önkormányzatok, kórházak és más közintézmények is indulhatnak, ha az új hozzáférési pont nem egy már meglévő, magán- vagy közszolgáltató által biztosított hasonló internet-hozzáférési lehetőséggel párhuzamosan jön létre. A közintézményeknek emellett kötelezettséget kell vállalniuk arra is, hogy legalább három éven keresztül lehetővé teszik a nethozzáférést. Az uniós tanács döntésének köszönhetően már 2018 elején lehet pályázni az ingyenwifi telepítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.