Hetvenezer háztartás evakuálását javasolták a japán tájfun miatt

Az ítéletidő a voksoláson való részvételi arányt is befolyásolhatta.

MN
2017. 10. 22. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezer lakost szólítottak fel lakóhelye elhagyására Japánban a Lan tájfun miatt. Repülőjáratok százait is törölni kényszerültek, de még a vasúti forgalom is szünetel sok helyen vasárnap a heves esőzések és erőteljes széllökések következtében. Az NHK japán közszolgálati televízió szerint több mint 70 ezer háztartás evakuálását javasolták a hatóságok, és az ötezret is meghaladja azok száma, amelyeknél el is rendelték az intézkedést – írja az MTI.

A 4-es erősségű tájfun az országtól jelenleg délre tombol és óránkénti 40 kilométeres sebességgel halad északkeleti irányba – közölte a szigetország meteorológiai szolgálata (JMA). A vihar valamelyest gyengülve hétfő hajnalban éri el Japán csendes-óceáni partvidékét Tokió térségében, óránkénti 80 milliméteres csapadékkal. A JMA szerint a szigetország déli és középső részeiben emellett 162 kilométeres széllökésekkel is számolni kell, s figyelmeztetést adott ki a heves esőzések és áradások miatt. Ráadásul a Kyodo japán hírügynökség szerint az ítéletidő miatt valószínű, hogy néhány helyen legalább hétfőig késhet a vasárnapi előre hozott parlamenti választáson leadott szavazatok összeszámlálása, ugyanis a távoli szigetek és a japán nagyvárosok közötti kompjáratokat törölték, így nem tudják elszállítani a szavazóurnákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.