Hiába a Fidesz segítsége, vesztésre áll a jobboldal Macedóniában

Orbán is elment Macedóniába, hogy kampányoljon Nikola Gruevszkinek, de a jobboldali populisták nagy vereségbe szaladtak bele.

Földi Bence
2017. 10. 16. 19:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánykoalíció legerősebb ereje, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SZDSZM) nyerte a helyhatósági választás első fordulóját a balkáni államban. A szavazatok szinte százszázalékos feldolgozottsága alapján a szocdemek 81 önkormányzatból 50-ben vezetnek, a korábban kilenc és fél évig kormányzó ellenzék csak 9-ben.

A Nikola Gruevszki exkormányfő vezette a Belső-macedóniai Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO–DPMNE) korábban 56 helyhatóságot tudhatott magáénak, a mostani 9 ehhez képest jelentős visszaesés. Különösen annak fényében kínos a vereség, hogy Gruevszki mellett kampányolt szeptember végén Orbán Viktor magyar kormányfő, Németh Zsolt parlamenti külügyi bizottsági elnök és Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető is.

Gruevszkiék visszavágásra készültek, hiszen ugyan megnyerték a tavaly decemberi időközi választást, ám korábbi koalíciós partnereik – a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) nevű albán kisebbségi erő – hosszú huzavona végén úgy döntöttek, inkább a szociáldemokraták kormányalakítását támogatják. Így megszakadt Nikola Gruevszki kilenc és fél éves uralma, az SZDSZM vezetője, Zoran Zaev lett a kormányfő május legvégén.

Az egyébként oroszpárti, populista jobboldali Gruevszki a kormányzása végére európai tekintetben egyre inkább elszigetelődött, ráadásul a pártján belül is egyre erősebbé válik az őt leváltani szándékozó, főként fiatalokból álló csoport. Így éppen kapóra jött, hogy meg tudta hívni a hozzá hasonlóan migránsellenes, sorosozó retorikával operáló Fidesz vezetőit, hiszen Közép-Európa egyik fontos politikusa is tiszteletét tette a párt által szervezett egyik nagygyűlésen, Ohridban. A macedón–magyar kapcsolatokról és Orbánék útjáról itt írtunk bővebben:

Ám a segítség nem volt elegendő, ez önmagában nem is meglepő, hiszen Aleksej Demjanski Balkán-szakértő szerint Orbán Viktor annyira nem szimpatikus a macedónok körében. A macedón születésű, jelenleg az austini Texasi Egyetemen tanársegédként dolgozó Demjanski szerint sokan negatív példaként tekintenek Orbán Magyarországára, olyan illiberális helyként, amilyenné Gruevszki Macedóniája válhatott volna, ha tovább hatalmon marad.

Orbánék jelenléte tehát akár kontraproduktív is lehetett, a VMRO–DPMNE ráadásul elbukta a Szkopjéért vívott csatát, valamint elveszteni látszik Ohridot, Bitolát, Kumanovót, Veleszt és Sztrumicát is a fontosabb városok közül. Gruevszki a kampányban többször hangoztatta, a választás arra mutathat rá, mennyire támogatja a lakosság a négy és fél hónapja hivatalban lévő balközép kormányt, és amennyiben az derül ki, hogy az SZDSZM-nek nincs kellő támogatottsága, újabb előre hozott választást kell tartani. Az eredmény magáért beszél, igaz Gruevszki bedobta a Balkánon oly gyakran felbukkanó végső érvet: a voksolás nem volt szabad és tiszta.

Az eredmény ismeretében nem csoda, hogy még a magyar közszolgálati (bár inkább kormánypárti) hírcsatornán, M1-en is arról beszéltek, Macedónia kiábrándult a jobboldalból. Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa hétfő reggel azt mondta, nem a helyi ügyek domináltak a voksoláson, hanem az, hogy a Gruevszkiék utolsó két évét végigkísérő folyamatos válsághelyzet miatt elfordultak az emberek a VMRO–DPMNE-től.

Annyiban igaza lehetett a macedón kormányfőnek, hogy a választók véleményt nyilvánítottak a kormánykoalíció teljesítményéről. „Úgy tűnik, a macedónok elégedettek az SZDSZM-mel, annak ellenére hogy a kormánypárt főleg a külpolitikában volt aktív, és belpolitikai eredményei kevésbé látványosak” – mondta lapunknak Aleksej Demjanski. Szerinte a tervezett és szükséges igazságügyi reformban nincs előrelépés, ráadásul az előző rendszer korrupciós ügyeit sem sikerült feltárni. Nikola Gruevszki ellen is több eljárás zajlik, de a Balkán-szakértő szerint annyira átpolitizált az igazságszolgáltatás, hogy a reformja nélkül nehezen haladnak az ilyen ügyek.

Az SZDSZM mellett a választás másik nagy nyertese a korábban Gruevszkivel kormányzó, jelenleg a szocdemekkel egy koalícióban lévő Demokratikus Unió az Integrációért (DUI). A párt – amely sok helyütt visszalépett az SZDSZM javára – 13 önkormányzatban vezet, de a voksolás második körében még veszíthet ebből a másik két albán alakulattal szemben.

A helyhatósági választás második fordulóját október 29-én tartják, ott dől majd el a legtöbb önkormányzat sorsa és végső összetétele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.