Hihetetlen indulatok feszítik szét a UNESCO-t

A szervezet elvileg a kultúra és a nevelés terén szolgálja a békét, de legutóbb gyilkosozásig fajult a vita.

Marosi Adrienn
2017. 10. 13. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy nő a káosz, egyre kevesebben értik, mi folyik pontosan az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) körül. Csütörtökön Washington jelentette be, hogy 2018 végi határidővel kilépnek a UNESCO-ból, később pedig az izraeli kormányfői hivatal is közölte, hogy megkezdik az előkészületeket, és az Egyesült Államokkal együtt elhagyják a szervezetet. Nem sokkal később Kína döntött úgy, visszalépteti a UNESCO élére szánt jelöltjét, és a szavazáson az egyiptomi Musira Hattab jelölését támogatja. Összefoglaljuk, mi is történik jelenleg a szervezetben.

Csütörtökön az Egyesült Államok egyebek mellett a UNESCO „Izrael-ellenes elfogultságával” indokolta a kilépésről szóló döntését. Az amerikai vádakat arra alapozzák, hogy 2011 óta Palesztina teljes jogú tagja a szervezetnek, az utóbbi hónapokban pedig több olyan határozatot hoztak, melyek szerintük Izrael ellen irányultak.

Évek óta feszültséget keltenek a UNESCO ellentmondásos állásfoglalásai Jeruzsálemmel és a legnagyobb palesztin várossal, Hebronnal kapcsolatban. Izrael még júliusban úgy döntött, csökkenti a UNESCO számára juttatott támogatás mértékét, miután az ENSZ kulturális szervezete két palesztin helyszínt is felvett a világörökségek listájára. Mindkét műemlék a ciszjordániai Hebronban található, az egyik a zsidó vallás szent helye, a pátriárkák barlangja, a Makpela-barlang, a másik pedig egy mecset.

Hebron óvárosa is a világörökség része lett, ráadásul veszélyeztetett helyszínnek számít. A probléma ezzel izraeli szempontból az, hogy a védendő területet teljes egészében az izraeli hadsereg által ellenőrzött zónába esik, a leírás fő veszélyként egy bekötőutat jelöl meg, amely az izraeli telepeket az óváros belsejével köti össze – vagyis igazából a UNESCO döntése az izraeli megszállás és betelepülés elleni tiltakozásnak is tekinthető. Jellemző az indulatokra, hogy a világörökségi besorolásról döntő krakkói ülésen az izraeli delegált fennhangon gyilkosnak titulálta a város polgármesterét.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök csalódást keltőnek nevezte a döntést, Izrael UNESCO-hoz akkreditált követe pedig már a szavazás módja miatt is tiltakozott, ugyanis – bár a bizottsági ülés lengyel levezető elnöke titkos voksolást ígért – nyílt szavazást tartottak, így mindenki láthatta, hogy az egyes országok képviselői miként döntenek. Ezzel Karmel Sama-Hakohen szerint felszámolták annak a lehetőségét, hogy legalább egy arab és több európai állam Izrael javára döntsön, pedig Jeruzsálemben erre számítottak.

Alapokmánya szerint az 1945-ben létrehozott, 195 tagállammal és 10 társult állammal rendelkező UNESCO a nevelés, a tudomány és a kultúra területén kívánja szolgálni a békét és a biztonságot a világban. Ennek érdekében világszerte különböző programokat támogat, például az írástudatlanság leküzdése vagy a nők egyenjogúságának előmozdítása terén. És a UNESCO dönt a világörökség helyszíneiről is – és épp ez a legtöbb konfliktus forrása.

A világörökségi listára való felkerülést a tagállamok kezdeményezhetik a világörökségi bizottságnál, és az értékelést két független tanácsadó testület – a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága (ICOMOS) és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) – végzi. A listára kerülésnél elvileg az lenne a fő szempont, hogy az adott helyszín az egész emberiség számára legyen valamiért fontos, de a gyakorlat mást mutat: a végső döntés sokkal inkább politikai játszmák és lobbiérdekek szerint születik meg.

Az Egyesült Államok a kilépés indoklásaként azt is kiemelte, hogy a UNESCO tevékenységében alapvető reformokra lenne szükség. Mindezt alátámasztani látszik Szűcs Tamás külpolitikai újságíró és világutazó – aki a UNESCO listáján jelenleg a tizenegyedik helyen áll abban a rangsorban, amely az mutatja, ki hány világörökségi helyszínt látogatott meg – augusztusban közölt blogbejegyzése is. Ebben egyebek mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy komoly gondok vannak azzal, ahogy a bizottságban ülők az ajánlásokhoz állnak.

Példaként hozza fel, hogy

Nem a most bejelentett döntés az első eset, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi székhelyű szervezetből. 1984-ben Ronald Reagan kormányzata döntött így, akkor azzal vádolták a UNESCO-t, hogy túlságosan szovjetpárti. A Szovjetunió már rég felbomlott, mire George W. Bush 2002-ben végül úgy döntött, hogy újra csatlakoznak.

Washington már ekkor kiemelte, hogy felül fogja vizsgálni a szervezethez fűződő kapcsolatát. Fontos megjegyezni, hogy az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata már 2011-ben beszüntette a tagsági díj fizetését, mivel a szervezet teljes jogú tagként felvette soraiba a Palesztin Hatóságot. A pénzügyi hozzájárulás elmaradása miatt Washington 2013-ban elveszítette szavazati jogát. A mostani döntésben szerepe lehetett Donald Trump azon szándékának is, hogy le kell faragni az ENSZ költekezéséből, márpedig a UNESCO-nak 500 millió dolláros tartozása van.

Irina Bokova, a UNESCO főigazgatója csütörtökön mély sajnálatát fejezte ki az Egyesült Államok döntése miatt. Washington kilépése veszteség az ENSZ-családnak, veszteség a multilateralizmus számára – mondta. Szerinte egy olyan időszakban, amikor az erőszakos szélsőségek elleni küzdelem miatt újabb befektetésekre lenne szükség az oktatásba és a kultúrák közötti párbeszéd előmozdításába, nagyon sajnálatos, hogy az Egyesült Államok éppen abból az ENSZ-szervezetből lép ki, amely vezető szerepet játszik ezekben a kérdésekben. Az Egyesült Államok indoklására reagálva számba vette a UNESCO egy sor olyan intézkedését, amelyet Washingtonnal közösen hozott az antiszemitizmus ellen. Felidézte például, hogy a szervezet – amerikai egyetemek együttműködésével is – közösen dolgozott az egyik legismertebb holokauszttúlélővel, a 2015-ben elhunyt, lengyel származású Samuel Pisarral, aki a szervezet jószolgálati nagykövete és holokausztoktatásért felelős különmegbízottja volt.

Az Egyesült Államok bejelentésének időzítése sem volt véletlen, a UNESCO élére ugyanis éppen a héten választanak új vezetőt. A szavazáson jelenleg az egykori francia és a katari kulturális miniszter a legesélyesebb, utóbbit pedig meglehetősen Izrael-ellenesként tartják számon. A francia külügyi tárca sajnálatát fejezte ki az Egyesült Államok kilépése miatt, Agnes Romatet-Espagne külügyi szóvivő azonban úgy véli, Washington távozásával újabb jelentőséget kap Franciaország pályázata.

A South China Morning Post beszámolója szerint Kína eközben úgy határozott, hogy visszalépteti a szervezet élére szánt jelöltjét, és inkább az egyiptomi Musira Hattab jelölését támogatja. Peking eredetileg Csian Tangot jelölte a UNESCO főigazgatói posztjára, aki 2010 áprilisa óta a szervezet helyettes főigazgatója. Az emberi jogi aktivistaként is ismert Hattab – aki korábban diplomataként Budapesten is volt kiküldetésben – akár kompromisszumos jelölt is lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.