Katalán elnökhelyettes: Nincs más út, csak a függetlenség kinyilvánítása

Oriol Junqueras kizárólag pártja, a Katalónia Köztársasági Baloldala nevében beszélt.

MN
2017. 10. 25. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol kormány nem hagyott más választást a katalánoknak, csakis a függetlenség kinyilvánítását és a régió új köztársaságként való kikiáltását – jelentette ki a katalán elnökhelyettes szerdán az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában.

Az MTI beszámolója szerint Oriol Junqueras ugyanakkor aláhúzta, hogy kizárólag pártja, a Katalónia Köztársasági Baloldala nevében beszél, nem pedig a katalán kormány nevében.

A Katalónia Köztársasági Baloldala egyike a szakadár régiót kormányzó két pártnak.

Junqueras emellett elutasította azt is, hogy előre hozott választást tartsanak a politikai zsákutcából kivezető lehetőségként, hiszen érvelése szerint a katalánok már letették a garast a függetlenség mellett. Indoklása szerint helytelen és észszerűtlen volna elutasítani a szavazóiktól kapott demokratikus felhatalmazást.

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére megtartott október 1-jei katalán függetlenségi referendum eredményét Madrid nem ismeri el. Junqueras viszont úgy fogalmazott, hogy pártja továbbra is egy köztársaság kiépítésén lesz, mivel demokratikus felhatalmazást kaptak erre. Kijelentette: a spanyol kormány nem enged más lehetőséget Katalóniának, csak hogy megvédje a polgári jogokat és polgárai jogait az intézményei adta legjobb eszközökkel.

Carles Puigdemont katalán elnök csütörtök este szólal fel a barcelonai parlament rendkívüli ülésén, egyelőre azonban nem jelezte, mire készül. A helyi sajtóban viszont olyan feltételezések jelentek meg, miszerint előrehozott választást akar bejelenteni, hogy elejét vegye a regionális autonómia felfüggesztésének.

A nap folyamán Puigdemont hivatala közölte, a katalán elnök nem szólal fel a spanyol parlament felsőházában, hogy érveljen az alkotmány 155-ös cikkelye alapján Katalóniában tervezett intézkedések ellen.

A madridi vezetés szombati rendkívüli ülésén döntött arról, hogy törvény- és alkotmánysértésre hivatkozva kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását, és előre hozott parlamenti választás megrendezését Katalóniában. A javaslatról pénteken szavaz a szenátus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.