Katalónia miatt csúszik a dél-európai országok uniós csúcstalálkozója

„Kényes vita” folyik Spanyolországban, ezért decemberre halasztották a ciprusi találkozót.

MTI
2017. 10. 05. 20:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katalán helyzet miatt decemberre halasztották a dél-európai országok október 10-re időzített uniós csúcstalálkozóját Cipruson – közölte csütörtökön Nikosz Anasztaszidasz ciprusi köztársasági elnök.

A csúcson Ciprus, Franciaország, Portugália, Görögország, Olaszország, Málta és Spanyolország kormány- és államfői találkoztak volna.

A csúcstalálkozó elhalasztásáról a ciprusi elnök és Mariano Rajoy spanyol kormányfő hosszas telefonbeszélgetése után született a döntés – olvasható a ciprusi elnöki hivatal közleményében.

A halasztást a „Spanyolországban folyó kényes vitával” indokolták a közleményben.

A spanyol alkotmánybíróság csütörtökön függesztette fel a katalán parlament jövő hétfőre összehívott rendkívüli ülését, amelynek napirendjén a katalán függetlenségi népszavazás eredményének értékelése szerepel.

Carles Puigdemont katalán elnök a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott interjúban arról beszélt, hogy kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól. Korábban már többször elmondta: a népszavazásról szóló törvény értelmében, miután közzéteszik a referendum hivatalos végeredményét, 48 órán belül a katalán parlament rendkívüli ülésén elfogadják az elszakadásról szóló határozatot.

A spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért törvénytelen népszavazásnak egyelőre eddig csak előzetes eredményeit közölték, eszerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a referendumon, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Hétfőre a katalán parlament elé a függetlenség pártolói nagyszabású utcai megmozdulást terveznek, míg egy nappal korábban, vasárnap a Spanyolország egysége mellett tüntetők készülnek felvonulni Barcelonában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.