Késszúrás és fűrészelés nyomai a feldarabolt holttesten, a vádlott tagad

Az augusztusban eltűnt svéd újságírónőt a dán mérnök ölhette meg, egy videofelvétel is bizonyíték lehet.

MTI
2017. 10. 04. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tisztázatlan körülmények között feldarabolt és a tengerbe dobott Kim Wall svéd újságírónő torzóján tizenöt késszúrás és fűrészelés nyomaira bukkantak az orvos szakértők, az emberölés elkövetésével vádolt dán feltaláló számítógépén pedig olyan videofelvételt találtak a nyomozók, amely nők megölését ábrázolja – jelentette be a dán ügyészség.

Az illetékes bíró a feltárt bizonyítékok alapján elrendelte a letartóztatásban lévő Peter Madsen mérnök, feltaláló fogva tartásának meghosszabbítását négy hónappal.

Jakob Buch-Jepsen ügyész a nyomozás újabb eredményeit ismertette kedden az illetékes bírósággal. Elmondta, hogy Kim Wallt „a bordáin és a nemi szervein késelték meg a halál időpontjában vagy röviddel az után”. A Peter Madsen arcáról, nyakáról és körméről vett DNS-minták elemzése kimutatta, hogy azok Kim Walltól származnak – tette hozzá.

Az ügyész hangsúlyozta, hogy mindezek ellenére még mindig nem tudják a szakértők megmondani a halál pontos okát.

Peter Madsen, aki tagadja Wall megölését és holttestének feldarabolását, a szeptember 5-i bírósági meghallgatáson azt állította, hogy tengeralattjárója fedélzeti nyílásának súlyos ajtaja csapódott rá véletlenül Kim Wall svéd újságírónőre, aki azért ment a feltaláló által épített, 40 tonnás és 18 méteres hajóra, hogy interjút készítsen vele.

A férfi szerint a Dánia és Svédország közötti egyik tengerszorosban végrehajtott merülés után mindketten ki akartak menni a búvárhajó fedélzetére, ám egy hullám meglökte a tengeralattjárót, és az általa tartott ajtó rácsapódott a nő fejére. A pánik okozta sokkhatás miatt dobta a tengerbe a holttestet. Később megpróbálta elsüllyeszteni a hajóját.

Madsen, aki videokapcsolat révén vett részt a keddi tárgyaláson, cáfolta, hogy a tengeralattjárón talált számítógép, amelyen nők meggyilkolását ábrázoló felvételek vannak, a sajátja lenne. „Ez a gép az űrlaboratórium eszközei közé tartozik, amelyeket mindenki használ” – hangoztatta. Ismét tagadta Kim Wall megölését, és ügyvédje közölte, hogy fellebbeznek a további fogva tartás ellen.

A svéd újságírónőt augusztus 10-én látták utoljára a tengeralattjárón Peter Madsen társaságában. A hajótörést túlélő feltalálót tengerből való kimentése után azonnal őrizetbe vették gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A szabadúszó újságíróként New Yorkban és Kínában bejegyzett Kim Wall olyan lapoknak dolgozott, mint a brit The Guardian vagy az amerikai The New York Times. Peter Madsen minden idejét olyan eszközök (járművek) konstruálásának szentelte, amelyekkel elrugaszkodhat a Föld felszínétől, hasonlóan ahhoz, ahogy gyerekkora óta igyekszik elszakadni a valóságtól. Űrkutatási honlapján a szenvedélyének nevezi megtalálni azokat az eszközöket, amelyekkel elutazhat az ismert világon túli világokba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.