Két embert ölt meg egy késes támadó a marseille-i pályaudvaron

Rendőrök lőtték le. Állítólag azt kiabálta, hogy „Allah Akbar!”.

MTI
2017. 10. 01. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam terrorszervezet a szócsövének számító Aamák hírügynökségen reklámozta magát a támadás elkövetőjeként – jelentette a szélsőséges szervezetek honlapjait figyelő SITE amerikai hírszerző csoport.

A La Provence regionális lap értesülése szerint a támadó két embert szúrt meg, mindketten életüket vesztették. A támadót, aki a lap állítása szerint azt kiabálta, hogy „Allah Akbar!”, a pályaudvaron járőröző katonák lelőtték.

A rendőrség megerősítette, hogy a délután háromnegyed kettőkor történt támadásban két nő életét vesztette, az egyiknek a támadó elvágta a torkát, a másikat többször megszúrta.

Xavier Tarabeux helyi államügyész megerősítette, hogy a terrorkészültség okán az Őrszem hadműveletben járőröző katonák a pályaudvaron lelőtték a támadót.

Hivatalos források szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy terrortámadás történt, de a támadó személyazonossága egyelőre nem ismertes. A harminc év körüli férfinál nem voltak személyi okmányok, az ujjlenyomata alapján azonosítják a hatóságok. Egyes nyomozati források szerint a férfinak köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást terrorcselekménnyel kapcsolatos emberölés és hivatali személy elleni emberölési kísérlet gyanújával, ami arra utal, hogy a támadó az őt ártalmatlanító katonákra is rátámadt.

 

A pályaudvart kiürítették, és biztonsági kordont húztak az épület köré. Tűzszerészek vizsgálták át a helyszínt, ellenőrzik, hogy van-e elrejtve robbanószerkezet, illetve hogy a támadónak voltak-e tettestársai. A környéket a rendőrség lezárta, s azt kérte a marseille-iektől, hogy kerüljék el a pályaudvart. 

Gérard Collomb belügyminiszter a helyszínre érkezett és kora este sajtótájékoztatót tart.

„Mélyen felháborít ez a barbár cselekmény, osztozom a marseille-i áldozatok hozzátartozóinak és családjainak fájdalmában” – írta a Twitteren Emanuel Macron. A francia államfő egyben „üdvözölte, hogy az Őrszem (hadművelet) katonái és a rendőrök hidegvérrel és hatékonyan léptek fel”.

Edouard Philippe miniszterelnök is a Twitteren fejezte ki „dühét és szomorúságát az áldozatok miatt”.

A támadás két nappal az új terrorelhárítási törvény nemzetgyűlési szavazása előtt történt. A törvénytervezet elfogadásával lehetővé válik a július 6-án hatodik alkalommal meghosszabbított rendkívüli állapot kivezetése. A 2015. november 13-i párizsi merénysorozat éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot november 1-én ér véget, a terrorkészültség ugyanakkor várhatóan nem csökken, a legmagasabb fokozatú marad az egész országban. A törvénytervezet átülteti a büntetőjogba a rendkívüli állapot idején a terrorizmus elleni harchoz használt eszközöket, például a prefektúrák által bármikor elrendelhető házkutatás és házi őrizet lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.