Kórházakat bombáznak Szíriában

Több ezer ember maradt orvosi ellátás nélkül.

MTI
2017. 10. 05. 18:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi tíz napban legalább tíz kórházat ért támadás Szíriában a fokozódó harcok miatt, így több ezer ember maradt orvosi ellátás nélkül – közölte csütörtökön a Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságára (ICRC) hivatkozva az MTI. A közlemény szerint az utóbbi napokban történt erőszakos cselekmények a legvéresebbek, mióta tavaly decemberben az orosz légierő támogatta szíriai kormányerők visszafoglalták Aleppó városát szíriai fegyveres csoportoktól.

Az ICRC aggodalmának adott hangot a több száz civil halálos áldozatról, valamint a lerombolt kórházakról és iskolákról szóló jelentések miatt.

Marianne Gasser, az ICRC szíriai küldöttségének vezetője úgy fogalmazott, hogy a delegáció a katonai műveletek aggasztó mértékű növekedésének volt tanúja, a harcok fokozódása pedig párhuzamosan nőtt a civil veszteségekkel.

A harcok intenzitása különösen Észak-, Közép- és Kelet-Szíriában érezhető, ahol a szíriai kormányerők lázadócsoportok ellen küzdenek területek ellenőrzéséért. Az erőszaktól az úgynevezett feszültségmentesítési övezetek sem mentesek. Ezeknek a zónáknak a kijelöléséről és létrehozásáról Oroszország, Irán és Törökország a szíriai válság rendezését szolgáló asztanai béketárgyalások legutóbbi, szeptember közepi fordulóján állapodott meg.

Az ICRC továbbá közölte, hogy az észak-szíriai Rakka és a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományok környékén felállított menekülttáborokba naponta több mint ezer ember, köztük nők és gyermekek érkeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.