Kormányválsághoz vezetett a kettős állampolgárság Ausztráliában

A miniszterelnök-helyettest megfosztották posztjától, mert új-zélandi is volt megválasztása idején.

MTI
2017. 10. 27. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkotmány szerint kettős állampolgár nem tölthet be politikai tisztséget. Joyce kizárása a képviselőségből azt jelenti, hogy a koalíciós kormány elvesztette egyfős többségét az alsóházban.

A kormány hiába érvelt azzal, hogy amikor Barnaby Joyce-t megválasztották, nem tudott arról, hogy származása miatt új-zélandi állampolgár is. A kormányfőhelyettes augusztusban lemondott külföldi állampolgárságáról. Képviselői helyéért időközi választást írnak ki december 2-ra, amelyen ő is indul.

A Malcolm Turnbull vezette koalíciós kormánynak két héten belül – az idei ülésszak végéig – meg kell szereznie legalább az egyik független képviselő támogatását a parlamentben, hogy kormányzóképes maradjon. A három független közül kettő szóban már jelezte, hogy kívülről támogatja a kormányt. Turnbullt – mint mondta – váratlanul érte a bírósági döntés, de elfogadja azt.

A kormányfő az eredeti tervek szerint szombaton Izraelbe és a palesztin területekre utazott volna egyhetes látogatásra, de a Sky tévé értesülése szerint határozatlan időre elhalasztotta a vizitet.

A felső bíróság hét politikus állampolgárságát vizsgálta meg, közülük öt származás vagy születés alapján kettős állampolgárnak bizonyult, kettőről pedig bebizonyosodott, hogy nem az. A kizárt szenátorok helyére nem kell választást kiírni, mert pártlistán jutottak be a felsőházba, helyüket a listán utánuk következő jelölt tölti be.

Az országban sokan idejétmúltnak tartják azt az alkotmányos szabályt, hogy kettős állampolgár nem lehet tagja a parlamentnek, hiszen az ország lakosságának majdnem fele első vagy második generációs bevándorló, és sokuknak van kettős állampolgársága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.