Lemond a román kormány három szociáldemokrata minisztere

Korábban Mihai Tudose kormányfő szükségesnek nevezte leváltásukat.

MTI
2017. 10. 13. 4:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szeptember végén kezdeményezett büntetőeljárást Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes és Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter ellen, akiket hivatali visszaéléssel gyanúsít egy – Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök által is szívesen látogatott – horgászparadicsom önkormányzati tulajdonba juttatásának ügyében.

A korrupciógyanúba keveredett politikusok mellett a miniszterelnök által bírált Razvan Cuc közlekedési miniszter is lemondott. Helyettesítésükről pénteken dönt a Szociáldemokrata Párt vezetősége.

A kormányátalakítást a miniszterelnök kezdeményezte a kabinet külföldi megítélésére hivatkozva, kilátásba helyezve, hogy maga mond le, ha pártja nem járul hozzá a korrupciós botrányba keveredett vagy rosszul teljesítő politikusok menesztéséhez. Tudose határozott fellépésével szembehelyezkedett pártja álláspontjával, hiszen a párt két hete még úgy döntött: kiáll a DNA által meggyanúsított miniszterei mellett. A PSD csaknem hatórás csütörtöki ülésén született döntés azt jelzi: a miniszterelnöknek sikerült átvinnie akaratát Liviu Dragnea pártelnökkel szemben.

A miniszterek lemondását Dragnea és Tudose közös sajtótájékoztatón jelentette be. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy a PSD megőrizte egységét. Dragnea azt közölte még: a távozó politikusokat nem az őket továbbra is támogató párt mondatta le, hanem saját elhatározásukból mondtak le azért, hogy ne sodorják a PSD-t olyan helyzetbe, amely miatt eleshet a kormányzás lehetőségétől.

A szociáldemokrata miniszterelnöknek ugyanis a jobboldali államfő is segédkezet nyújtott ahhoz, hogy szembeszálljon Liviu Dragnea PSD-elnökkel. Klaus Iohannis csütörtöki sajtóértekezletén a szociáldemokrata párt értésére adta: nem biztos, hogy újabb PSD-jelöltnek ad kormányalakítási megbízást, ha a – júniusban feláldozott Grindeanu-kabinet után – a párt másodszor is megbuktatja saját kormányát.

A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (Alde) csütörtök délután még úgy döntött, hogy az ártatlanság vélelmére alapozva továbbra is kiáll korrupcióval gyanúsított tisztségviselője, Viorel Ilie parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter mellett. A nagyobbik kormánypárt lépése után azonban nem kizárt, hogy az Alde korrupcióval gyanúsított minisztere arra a következtetésre jut, hogy pártja támogatása ellenére saját elhatározásából lemond.

A PSD–Alde kormánykoalíció csúcsvezetői – akik ellen szintén vádat emelt a DNA – nyíltan bírálják a Brüsszel és az amerikai szövetségesek által magasztalt ügyészséget, amely szerintük a megszorongatott vádlottakat megzsarolva, hamis feljelentésekre alapozva távolítja el a közéletből a Romániát a háttérből irányító „mélyállam” akaratával szembeszegülő politikusokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.