Lengyelország: Nem indokolt felülvizsgálni Ukrajna uniós társulási megállapodását

A lengyel nyelvű oktatás helyzete Ukrajnában eltér a magyarétól.

MN
2017. 10. 16. 20:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország szerint nem indokolt a Magyarország által problémásnak ítélt ukrán oktatási törvény miatt felülvizsgálni Ukrajna európai uniós társulási megállapodását. A varsói külügyi minisztérium ezt hétfőn közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel, reagálva Szijjártó Péter nyilatkozatára. A magyar külgazdasági és külügyminiszter Luxembourg-ban, az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácskozását követően jelentette ki: a kisebbségi jogok nagyon durva megsértése folyik Ukrajnában, Kijev az új oktatási törvénnyel megsérti az Európai Unióval kötött társulási megállapodását is, ezért kezdeményezni fogja az Ukrajnával kötött társulási szerződés felülvizsgálatát – írja az MTI.

„Lengyelország nem látja lehetségesnek a társulási megállapodás vagy az Ukrajnával létesített elmélyített szabadkereskedelmi övezet felülvizsgálását. A lengyel fél az oktatási törvény körül kialakult vitás helyzet tárgyalásos rendezését fogja sürgetni magyarországi és ukrajnai partnereinél, a nemzetközi és a kétoldalú egyezményekből eredő kisebbségi jogok figyelembevételével” – olvasható az orosz állami hírügynökség érdeklődésére adott lengyel válaszban.

A varsói külügyi tárca ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a lengyel nyelvű oktatás helyzete Ukrajnában eltér a magyarétól; hangsúlyozta: az illetékes lengyel hatóságok szorosan figyelemmel kísérik az említett oktatási törvény hatását a lengyel oktatásra, és kapcsolatban állnak ukrán kollégáikkal. A tárca szerint Lengyelország kiemelt figyelmet fordít a lengyel nyelvű oktatás helyzetére nemcsak Ukrajnában, de minden más olyan országban, ahol lengyel kisebbség él.

A szeptember végén hatályba lépett ukrán törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük Magyarország és Lengyelország tiltakozását is kiváltotta. A jogszabály e, 2020 szeptemberétől életbe lépő része kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv, a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását csak az első négy osztályban engedélyezik, így az ötödik osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.