Magyar állami kitüntetéseket kaptak lengyel közéleti személyiségek

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki a politikai és társadalmi élet több képviselőjét.

MTI
2017. 10. 26. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érdemrendeket a varsói magyar nagykövetségen rendezett ünnepség keretében adták át. A kitüntetettek között van Ryszard Terlecki, a szejmnek (a lengyel parlament alsóháza) a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt soraiból megválasztott elnökhelyettese, valamint Beata Mazurek, a PiS szóvivője.

A kitüntetésben részesült továbbá Andrzej Misiolek, az ellenzéki Polgári Platform (PO) szenátora, valamint Adam Jarubas, a szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) politikusa, a Szent Kereszt (Swietokrzyskie) vajdaság marsallja (vajdasági közgyűlés elnöke).

Gulyás Gergely köszöntő beszédében a két országot összekötő, az 1956-os forradalom során is megnyilvánuló történelmi párhuzamokra mutatott rá, és aláhúzta: Lengyelországon és Magyarországon kívül nincs olyan két ország, amelynek ennyire hasonló és világos elképzelése lenne a közös európai értékekről.

A kitüntetéseket átadó Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet beszédében a kölcsönös szeretet és érdekközösség összefonódását emelte ki a kétoldalú kapcsolatokban. Szavai szerint a kitüntetettek önzetlenül építették a két nemzet közötti kapcsolatokat. Emellett felismerték Lengyelország és Magyarország közös érdekeit is – hangsúlyozta.

Az ünnepségen részt vett Elzbieta Rafalska család-, munkaügyi és társadalompolitikáért felelős miniszter, valamint Piotr Naimski, a szejm lengyel–magyar parlamenti csoportjának elnöke is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.