Még mindig hétezer csecsemő hal meg naponta

A világon évente egymillió újszülött az első napját sem éli túl.

Garamvölgyi Flóra
2017. 10. 19. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint az utóbbi huszonöt évben a felére csökkent a gyermekhalandóság, még mindig elképesztően sok, naponta 15 ezer öt éven aluli gyermek hal meg, közülük 7000 csecsemő. A fiatalkori halálozások száma 1990 óta az évi 12,7 millióhoz képest 2015-ben süllyedt először 6 millió alá. Az ENSZ legfrissebb felmérése szerint a múlt évben 5,6 millió kisgyerek halt meg az ötödik születésnapja előtt, és a többségüknél a kiváltó ok megelőzhető lett volna. Legtöbbjüket ugyanis járványok, vírusok (főként tüdőgyulladás, emésztőrendszeri betegségek és malária), illetve az alultápláltság vitte el. Sok esetben a megfelelő higiénés körülmények, a szakszerű orvosi ellátás és a védőoltások óriási javulást eredményezhetnének az elkeserítő számokon.

Még mindig Afrikában és Ázsia déli részein a legsúlyosabb a helyzet – a fejlődő országokban minden ötödik gyermek alultáplált, és 768 millió embernek tiszta ivóvízhez sincs hozzáférése. A szubszaharai Afrikában 36-ból 1 gyermek csupán 28 napot ér meg vagy annyit sem, míg ez az arány a fejlett országokban, ahol magas az átlagkereset, 333-ból 1.

A világon évente egymillió újszülött az első napját sem éli túl. Ebben rengeteget számít a születési hely, hogy mekkora keresete van a családjának, hogy milyen társadalmi vagy etnikai csoporthoz tartozik, hogy egyáltalán valóban orvos segít-e a gyermek világra jövetelénél. Sőt egyes országokban (például Kínában és India északi részein) az is, hogy fiúnak vagy lánynak adnak-e életet. Az ENSZ idei becslései szerint mára 200 millió lány „hiányzik” a világból. Sok szülő már a terhesség alatt úgy dönt, hogy lánygyermeke nem elég „értékes” ahhoz, hogy a világra jöjjön. Az újszülöttek halálozási aránya Dél-Ázsiában a legmagasabb (39 százalék), ezt követi szorosan a szubszaharai Afrika (38 százalék), majd India (24), Pakisztán (10), Nigéria (9), Kongó (4) és Etiópia (3).

Az UNICEF 156 olyan országban működtet humanitárius programokat, ahol magas a gyermekhalandóság. Azon igyekszik, hogy minden gyermek megkaphassa az életben maradásához szükséges élelmiszert, tiszta ivóvizet, oltást és védelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.