Merkel október 18-án tárgyalna a német kormányalakításról

A jobbközép CDU–CSU pártszövetség előbb a liberálisokkal, majd a Zöldekkel egyeztetne – jelentette be a kancellár.

MN
2017. 10. 09. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 18-ára hívja meg a CDU–CSU német jobbközép pártszövetség a liberális FDP-t és a Zöldeket a kormányzati együttműködés lehetőségeinek felmérést célzó első egyeztetésre – jelentette be hétfőn Berlinben Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke.

A testvérpárt CSU vezetőjével, Horst Seehofer bajor kormányfővel tartott tájékoztatóján elmondta: a pártszövetség azt tervezi, hogy október 18-án először az FDP-vel, majd a Zöldekkel folytatják le az első, úgynevezett szondázó megbeszélést, majd két nappal később, 20-án mind a két lehetséges koalíciós partnerrel együtt tartanak egy második fordulót.

Angela Merkel kiemelte, hogy vasárnap egy „klasszikus kompromisszummal” lezárták a menekültekről a pártszövetségen belül folytatott vitákat, ami lehetővé teszi, hogy a CDU–CSU egységesen, közös álláspontot képviselve kezdje el a kormányalakítás folyamatát.

Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy pártja nagyon elégedett a kompromisszummal, írja az MTI.

A kancellár a CDU–CSU közös ifjúsági szervezetének (Junge Union – JU) drezdai konferenciáján, október 7-én elmondott beszédében jelentette ki először, hogy a pártok színei alapján (CDU–CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett Jamaika-koalíció megkötése a célja.

Merkel korábban rendre arról beszélt, hogy valamennyi lehetséges koalíciós partnerrel, így a szociáldemokratákkal is egyeztetni kell a kormányzati együttműködés lehetőségéről – a JU tanácskozásán viszont azt mondta, hogy az SPD „belátható időn belül nem lesz kormányképes szövetségi szinten”, ezért kell az FDP-vel és a Zöldekkel egyeztetni. A tárgyalások nehezek lesznek, de mindent meg kell tenni azért, hogy „megbízható és stabil” kormány alakuljon – hangoztatta a CDU elnöke. Rámutatott arra is, hogy ez a négy párt még soha nem kormányzott együtt szövetségi szinten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.