Négy katonát ölt meg egy pokolgép Délkelet-Törökországban

Katonai jármű mellett robbant pokolgép szerdán a főként kurdok lakta Hakkari tartomány Yüksekova körzetében.

MTI
2017. 10. 04. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszámoló szerint a merényletért a térségben 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet a felelős. A támadás Esendere település közelében történt, néhány kilométerre az iráni határtól. A robbanószerkezetet az úttestben rejtették el a támadók, akik után hajtóvadászat indult – számolt be róla a török hírtelevízió.

A kurd kisebbség függetlenségéért küzdő szakadárok és a török biztonsági erők között két és fél éves fegyverszünet után, 2015 júliusában újultak ki a harcok az ország délkeleti részén. A Yeni Safak kormányközeli török napilap összesítése alapján azóta legalább 300 civil, a biztonsági erők 800 tagja és több mint 10 ezer szeparatista halt meg az összecsapásokban. 2016 nyarára a PKK milicistái kiszorultak a régió városaiból, a hadműveletek a térség hegyvidéki területein folynak.

A konfliktusban 33 év alatt csaknem 50 ezer ember vesztette életét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.