Nem Salvador Dalí lánya a festőt kihantoltató nő

Pilar Abel azt állította, hogy a művész házasságon kívüli viszonyából született gyereke.

MN
2017. 10. 16. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még július 21-én vettek DNS-mintát a 28 éve elhunyt Salvador Dalí csontjaiból, hogy megállapítsák, igaz-e, amit a 61 éves Pilar Abel állított, miszerint ő lenne a világhírű festőművész házasságon kívüli kapcsolatából született lánya. A nő állítása szerint  édesanyja 1955-ben viszonyt folytatott a katalán szürrealista művésszel.

Ma a spanyol bíróság pontot tett az apasági kereset kapcsán indult évtizedes, botrányos ügy végére, elutasítva azt, mivel az elvégzett DNS-vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a feltételezett rokonság valótlan. Amennyiben Pilar Abelnek lett volna igaza, őt illette volna a Dalí-örökség egynegyede, mert a művésznek nincs törvényes leszármazottja. Így azonban az eljárás költségeinek megtérítésére kötelezték, mely ellen még fellebbezést nyújthat be. Pilar Abel két éve fordult bírósághoz, mely megalapozottnak találta a keresetét a tanúvallomások alapján.

A művész örökségét a Gala-Salvador Dalí Alapítvány kezeli, mely előzetesen is tiltakozott az exhumálás ellen, szerintük a bírói döntés nem volt megalapozott. Dalí a saját maga által tervezett múzeum alatti kriptában nyugszik szülővárosában, Figueresben. 

 

 

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.