Németország és Dánia: fél évig marad a határellenőrzés

Az uniós határokon belüli határellenőrzést a migrációs nyomásra és terrorfenyegetettségre hivatkozva kívánják meghosszabbítani.

MTI
2017. 10. 12. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy Dánia és Németország írásbeli értesítést küldött, amelyeket az Európai Bizottság átvett. Az értesítéseket a bizottság értékeli, csak azt követően ad tájékoztatást annak részleteiről és a következő lépésekről – közölte Natasha Bertaud.

Dánia és Németország a közel kétéves engedély november 12-én lejáró hatályát követően további hat hónappal kívánja meghosszabbítani az uniós határokon belüli határellenőrzést a migrációs nyomásra és terrorfenyegetettségre hivatkozva.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy Németország fenntartja a Dániával és Ausztriával közös határainak ellenőrzését. Indoklásában aláhúzta, hogy Németországba továbbra is Ausztrián keresztül vezet a menedékkérők egyik fő európai útvonala.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió külső határainak védelme továbbra is hiányosságokat mutat, ami miatt jelentős számú illegális bevándorló tartózkodik a schengeni övezeten belül. A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet teljes visszaállítása csak akkor lehetséges, ha az általános helyzet lehetővé teszi azt – tette hozzá a német belügyminiszter.

Dánia migrációs és integrációs ügyekért felelős minisztériuma szerdán jelentette be, hogy 2018. május 12-ig fenntartja az ideiglenes határellenőrzést. Koppenhága az intézkedést a terrorveszéllyel indokolta.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja szeptember végén hangsúlyozta, az Európai Bizottság nem javasolja a schengeni övezeten belüli határellenőrzések fenntartását, különleges esetben azonban az ilyen ellenőrzéseket továbbra is meg  lehetne hosszabbítani 6 hónappal, sőt szélsőséges esetben akár további három alkalommal.

Jelenleg az osztrák–magyar és az osztrák–szlovén határon, a német–osztrák határon, a dán–német határon, a Svédország déli és nyugati körzetében található kikötőkben és az Öresund hídnál, a Dániába, Németországba és Svédországba kompjáratokat üzemeltető norvég kikötőkben ellenőrzik a ki- és belépőket.

A francia hatóságok 2018. április 30-ig meghosszabbították a határellenőrzést, szintén a terrorfenyegetettség miatt – jelentette csütörtökön a BFM francia hírtelevízió a francia belügyminisztériumra hivatkozva. E döntéséről Franciaország már értesítette az Európai Uniót. Az erről szóló levelükben a francia hatóságok jelzik, hogy a határellenőrzés „az arányosság elvével összhangban fog megvalósulni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.