Novemberben hirdetnek ítéletet a népirtással vádolt Ratko Mladic ügyében

Az egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot háborús bűnök elkövetésével vádolja az ügyészség.

MTI
2017. 10. 18. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ítélethirdetés 2017. november 22-én délelőtt 10 órakor lesz az ügyben” – írta a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló törvényszék az MTI-hez is eljuttatott közleményében.

Az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a „Balkán mészárosának” is nevezett Ratko Mladicra, akit a vád szerint egyebek mellett a srebrenicai mészárlásért is felelősség terhel.

A most 74 éves Mladic ellen az 1992 és 1995 közötti boszniai háború során elkövetett cselekmények miatt indult eljárás Hágában, a vádpontok között a legsúlyosabb a népirtás vádja.

Srebrenica a háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995 júliusában elfoglalták a várost, s a békefenntartók szeme láttára nyolcezer boszniai muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket ezután lemészároltak. Ezt tartják a második világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak Európában.

Szerbia 2008-ban, illetve 2011-ben fogta el és adta ki az NT-nek a srebrenicai mészárlás fő felelősének tekintett Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladicot. Előbbit háborús bűnök elkövetése miatt tavaly 40 év börtönre ítélte a hágai bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.