Öngyilkos támadás két afgán mecset ellen

Legalább negyven síita hívő meghalt Kabulban, illetve Ghor tartományban.

Molnár Csaba
2017. 10. 20. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afgán kormány illetékeseinek tájékoztatása szerint az egyik támadás a főváros Imám Zaman-mecsetében történt. Egy magányos fegyveres hatolt be az épületbe, majd tüzet nyitott a bent lévőkre, végül felrobbantotta magát. Ebben a terrorakcióban több mint harmincan veszítették életüket.

A másik támadásról egyelőre annyit tudni – tudósít a BBC –, hogy Ghor tartományban történt és legkevesebb tíz áldozatot követelt, közöttük volt egy kormányhű milícia parancsnoka is. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a támadásért, bár az Iszlám Állam már több hasonló támadást követett el afganisztáni síita mecsetek ellen, így elképzelhető, hogy az ő szimpatizánsaik állnak az akció mögött. 

A BBC-nek nyilatkozó egyik szemtanú „frontvonalhoz hasonlatosként” jellemezte a kabuli mecset környékét a pénteki ima idejére időzített támadás után. A főváros rendőrségi szóvivője csak a merénylet tényét erősítette meg, de más részletet nem árult el a támadásról. A belügyminisztérium illetékesei szerint a szakemberek már megkezdték a robbanószerkezet azonosítását. 

Az utóbbi hónapok afganisztáni merényletei közül kiemelkedik az augusztusi, ugyancsak síita mecset ellen elkövetett támadás, amikor Kabulban több mint húszan haltak meg, illetve a májusi robbantás ugyanott, amelyben 150-nél is többen vesztették életüket és négyszázan megsérültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.