Rengett a föld Észak-Koreában

A szöuli meteorológiai intézet szerint nem emberi tevékenység áll a háttérben.

MN
2017. 10. 13. 5:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki rengés 2,7-es erősségű volt, és három kilométer mélységben történt Észak-Hamgjong tartományban, a punggjeri kísérleti telep közelében. Az amerikai földtani intézet 2,9-esnek mérte a rengést, és szerinte öt kilométeres mélységben történt – írja az MTI.

A szeptember eleji kísérleti robbantás 6,3-es erősségű földrengést idézett elő, és az azóta történt kisebb rengésekből szakemberek arra következtetnek, hogy a mesterségesen előidézett nagy földmozgás esetleg destabilizálta a környező hegyvidék szerkezetét. Az Észak-Korea tevékenységét figyelő, washingtoni központú, 38 North nevű csoport műholdképek alapján megállapította, hogy a kísérleti robbantás számos földcsuszamlást is előidézett a térségben.

A dél-koreai és a japán földrengéstani intézet, valamint a Szöuli Nemzeti Egyetem egyik nukleárismérnök-professzora is hangsúlyozta: abból, hogy az első rengés 6,3-es erősségű volt, arra lehet következtetni, hogy ez volt Észak-Korea eddigi legnagyobb erejű kísérleti atomrobbantása, száz kilotonnás, azaz legalább tízszer akkora, mint a tavaly szeptemberi ötödik robbantás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.