Robert Fico: Az EU-nak nincs alternatívája

A szlovák kormányfő és a közjogi méltóságok kiálltak az uniós értékek mellett – ezzel üzenhettek a visegrádi négyek országainak is.

MN
2017. 10. 23. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az európai és atlanti irányultság egyértelmű megőrzése Szlovákia stratégiai érdeke, az európai uniós és NATO-tagság pedig alapvető keretet jelent az ország biztonsága, stabilitása és erősödése tekintetében” – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn Pozsonyban.

Fico abból a közös állásfoglalásból idézett, amelyet hétfői, pozsonyi találkozóján fogadott el a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, miután az ország stratégiai külpolitikai céljairól tárgyalt a pozsonyi várban.

Az Andrej Kiska államfő, Andrej Danko házelnök és Robert Fico által is aláírt dokumentum A legfőbb közjogi méltóságok állásfoglalása Szlovákia európai uniós és NATO tagságának prioritásairól címet adták. Főbb megállapításait közösen tartott sajtótájékoztatójukon ismertették a találkozó résztvevői. Ebben egyebek mellett leszögezik: az EU Szlovákia, illetve lakosai számára olyan élettér és értékrend, amelynek nincs alternatívája.

Az állásfoglalás üzenetértékű lehet a V4-ek országai, így Magyarország számára is. Orbán Viktor pénteken, az EU állam- és kormányfőinek találkozója után arról beszélt, hogy a visegrádi államok egységes fellépést mutattak Brüsszelnek, és több tiszteletet követelnek maguknak az eddiginél. A szlovák nyilatkozat viszont arra utal, hogy Pozsony az unió többségéhez, és nem keleti tömbjéhez akar tartozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.