Románia nem ért egyet a V4-ek külpolitikájával

Klaus Iohannis nem kér a többsebességes Európa gondolatából, országa az EU „kemény magjához” tartozna.

MTI
2017. 10. 12. 12:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román államfő csütörtökön cáfolta, hogy országa közeledne a V4-ekhez. Mint elmondta, országa nézetei eltérnek a visegrádi országokéitól Európa jövőjét illetően. „Románia hosszú évek óta próbál közeledni a V4-ekhez, ez külpolitikánk egyik alapvetése. Az utóbbi időben azonban a visegrádi csoport olyan álláspontokat alakított ki, amelyek lényegesen eltérnek a mieinktől, így szerintem jelenleg nincs realitása annak, hogy Románia közeledne a V4-ekhez” – válaszolta újságírói kérdésre Klaus Iohannis egy craiovai rendezvényen. Az elnök részben arra hivatkozott, hogy a V4-en belül is széthúzás figyelhető meg, ezért populizmusnak minősítette azt, hogy egyes bukaresti politikusok Románia és a V4-ek közeledéséről beszélnek.

A Románia képviseletét legmagasabb szinten ellátó, külpolitikájának irányvonalát meghatározó, jobboldali államfő a brexit utáni Európa jövőjéről folytatott vita során korábban többször kifejtette: országa nem ért egyet a többsebességes Európa gondolatával, a minél teljesebb integrációban érdekelt, és az EU „kemény magjához” akar tartozni. A román jobboldali média rosszallóan számolt be arról, hogy a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség vezető politikusai – köztük Teodor Melescanu külügyminiszter – az utóbbi hetekben több ízben jelezték: Bukarest érdekelt a V4-ekkel folytatott együttműködés fejlesztésében.

Ellenzéki elemzők szerint nem egyeztethető össze a német–francia „uniós maghoz” közeledni próbáló román külpolitikával az, hogy Bukarest a – Brüsszellel sok tekintetben szembeforduló – V4-ekhez soroljon be. A szociálliberális kormányt bíráló ellenzéki média megütközéssel fogadta, hogy Melescanu – több balkáni ország diplomáciájának vezetőjével együtt – részt vett a V4-ek szerdai, budapesti külügyminiszteri értekezletén. Szijjártó Péter múlt heti kolozsvári látogatása alkalmával is a két külügyminiszter közös sajtóértekezletén Melescanu leszögezte: Románia érdekelt az együttműködésben a V4-ekkel.

Korábban a kisebbik román kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (Alde) elnöke, Calin Popopecu Tariceanu szenátusi elnök azt mondta a román diplomácia éves értekezletén: Romániának politikai konzultációkat kell folytatnia a V4-ekkel, mert a „hűséges, de szófogadó és hallgatag szövetségesként” szerinte nem számíthat semmilyen elismerésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.