Sebastian Kurz, a született zseni

Nyitott gallér, hátrafésült haj és lazaság. Ambíció, lendület és keménység. Az Európai Unió legifjabb kormányfőjelöltjének portréja.

Kuthi Áron
2017. 10. 15. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Osztrák módra elképzelt iszlámot akarunk, nem olyat, amilyen más országokban dominál.” Sebastian Kurznak ez a mondata összeforrt a 2015 februárjában hozott úgynevezett osztrák iszlámtörvénnyel, amely megtiltja muzulmán szervezetek külföldi finanszírozását, és tökéletesen jellemzi az osztrák és a nemzetközi politikába elemi erővel berobbanó „ifjú titán” tabudöntögető stílusát. Úgy látszik, Kurz politikusnak született, tudatosan tör céljai felé. Az érettségi és a katonai szolgálat után egyetemre ment, ám jogi tanulmányait is megszakította, és azóta sem fejezte be, hogy teljes erejével a politikára koncentrálhasson. Kivételes ambícióval és energiával vetette bele magát a munkába, így míg 2010–2011-ben Bécsben az Osztrák Néppárt (ÖVP) népszerűsítésére még óvszereket osztogatott, 2013-ban, alig 27 évesen már Ausztria külügyminiszterének nevezték ki. Ekkor ő volt a legfiatalabb külügyminiszter Európában és talán a világon is. Még mindig csak 31 éves, de az idén a pártja élére is őt választották meg, és nagyon úgy néz ki, hogy ő lesz Ausztria új kancellárja, egyben az Európai Unió legifjabb kormányfője.

Népszerűségének egyik oka éppen fiatalossága, újszerűsége. Otthonosan mozog az interneten, a közösségi médiában, és egyenesen beszél. Az idén például, amikor kirobbant a vita az osztrák iszlám óvodákról, Kurz meghökkentően röviden intézte el a témát: csupán annyit mondott, nincs szükségünk rájuk. A migráció, az integráció tehát neki nem tabutéma, sőt támogatottságának egyik kulcsa éppen keményebb álláspontja, hiszen ennek köszönhetően szerzett szavazókat a szélsőjobboldali szabadságpárttól. A hosszas politikai társbérletben elveiből fokozatosan feladó, immunrendszerében meggyengülő Osztrák Néppártot – immár elnökként – a keresztény–konzervatív gyökereihez szeretné visszavezetni.

A konzervatív gondolat viszont személyében mindig lendületességgel, lazasággal párosul, Kurz például még külföldi látogatásain is szívesen eldobja a nyakkendőt. A nyitott gallérú fehér ing hamar márkajelévé vált, profizmust, gyorsaságot tükrözve róla. Öltözködésének eltérő volta a politikai szféra kifogástalan ruhatárú, éppen ezért unalmas csúcsszereplőitől egyúttal része a néppárt új névválasztásának, új színhasználatának (fekete helyett a türkiz), egyszóval a nagyobb összképnek is. „Most vagy soha! Egy új stílusért a politikában” – hirdeti személyes honlapja, amely a lehető legtöbb elemében eltér a néppárt régi, fekete színű küllemétől. 

A bécsi születésű Kurzot kimagasló politikai tehetségnek írja le Martin Kugler osztrák történész. A kutató lapunk megkeresésére azt mondta, sokan rosszmájúan fiatal Mária Teréziaként emlegetik. Hogy miért? Mert nyájas, figyelmes, meghallgatja a másikat, viszont villámgyorsan tud döntést hozni. Mérsékelt konzervatív, aki érzi, tudja, hogy a kereszténység szociális tanítása megfelelő muníció politikai irányvonalához. Mint mondta, Kurz hosszú távon gondolkodik, míg mások hosszú távon csak stratégiákat építenek. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.