Skócia nagyon nem akarja, hogy elhagyják az uniós munkavállalók

Szükségük van a más EU-országokból érkezett orvosokra, ápolókra és más közszolgáltatási dolgozókra.

MTI
2017. 10. 10. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicola Sturgeon a kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) Glasgow-ban rendezett éves kongresszusának zárónapján felszólalva kijelentette: a konzervatív párti brit kabinet szégyene, hogy az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok a brit uniós tagságról tartott népszavazás után tizenhat hónappal sem kaptak egyértelmű garanciát jelenlegi jogosultságaik további érvényesítésére.

Sturgeon megerősítette azt a minap már ismertetett tervet, amelynek alapján ha a brit kormány a letelepedési engedélyt térítéshez köti, a skót kormány ezt kifizeti a skóciai közszolgáltatási szektorban dolgozó uniós munkavállalóknak. A miniszterelnök szerint kormánya ezzel is maradásra kívánja ösztönözni a más EU-országokból érkezett orvosokat, ápolószemélyzetet és más közszolgáltatási dolgozókat, mert Skóciának szüksége van rájuk.

A brit kormány által az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak érvényesítésére kidolgozott, június végén ismertetett javaslatcsomag szerint azok, akik egy később kijelölendő határnapig már öt évet életvitelszerűen eltöltöttek az országban, letelepedetti jogi státusért folyamodhatnak. Ennek alapján a brexit után is ugyanolyan jogosultságok illetnék meg őket, mint a brit állampolgárokat.

London eddig nem tett konkrét utalást arra, hogy ezért mennyit kell majd fizetni, de skót sajtóértesülések szerint e státus megadása annyiba kerülne, mint a brit útlevél kiállítási költsége, amely jelenleg 72,50 font (kb. 26 ezer forint).

Nicola Sturgeon az SNP kongresszusának keddi zárónapján felszólalva kijelentette: ha a konzervatívok „önkényesen megszabott” korlátokat állítanak a bevándorlás elé, akkor Skóciában is csökkenne azoknak a száma, akik adót fizetnek, és ezzel a helyi közszolgáltatásokat finanszírozzák. A kormányfő szerint ezért Skóciának a skót igényekre szabott saját bevándorlási politikára van szüksége, és ideje, hogy a skót parlamenthez kerüljön a helyi bevándorlási szabályok kidolgozásának joga. Az országrész széles önkormányzati jogköröket élvez, de a bevándorlás szabályozása a brit kormány országos hatásköre.

Nicola Sturgeon a függetlenség pártjának nevezte a Skót Nemzeti Pártot. Kijelentette: Skóciának jogot kell kapnia arra, hogy dönthessen jövőjéről, amikor a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről már többet lehet tudni.

A brit EU-tagságról tavaly rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert az országrész nem engedheti meg, hogy akarata ellenére „kirángassák” az Európai Unióból. Az edinburgh-i kormány jelenleg érvényes álláspontja szerint azonban amíg a brit kilépés feltételrendszere bizonytalan, addig korai lenne az új függetlenségi referendum idejét meghatározni. A skót függetlenségről három éve már tartottak népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Keddi felszólalásában Sturgeon a katalán függetlenségi népszavazásról azt mondta: Madridnak és a katalán vezetésnek párbeszéddel kell olyan megoldást keresnie, amely megfelel a jogállamiságnak, és tiszteletben tartja a katalán nép jogát a döntésre saját jövőjéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.