Sok halálos áldozatot követelt a kaliforniai tűzvész

Már negyvenegy ember vesztette életét. Egyes helyeken sikerült megfékezni a lángokat.

MN
2017. 10. 17. 5:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő estig a Kaliforniában mozgósított több mint 11 ezer tűzoltónak sikerült ugyan – a hivatalos közlés szerint – „előrehaladást elérnie”, és három helyen megfékeznie a tüzet, de a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma 41-re növekedett. A hatóságok attól tartanak, hogy a tűzvész további halálos áldozatokat követelhet – írja az MTI.

Robert Giordano, a tűz által legjobban sújtott Sonoma megye seriffje tűzoltókkal tartott közös sajtóértekezletén közölte: egyelőre több mint száz eltűntről tudnak, a megyében pedig több tízezer hektáron pusztítottak a lángok. A seriff hétfő esti adatai szerint több mint 3500 ház vált a tűz martalékává.

Kaliforniában különösen Sonoma, Napa és Mendocino megye áll lángokban. Mendocinóban azonban már valamennyi – szám szerint nyolcezer – kötelezően kitelepített ember megkapta az engedélyt a visszatérésre, míg Napában és Sonomában tízezrek várna arra, hogy visszatérhessenek az otthonukba vagy oda, ami az otthonukból maradt. Thomas Allman mendocinói megyei seriff arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyreállítás és a vidék élhetővé tétele évekbe telik majd.

A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal szóvivője, Daniel Berlant arról tájékoztatta az újságírókat, hogy hétfőig összesen 86 ezer hektár égett le, legalább 5700 épület vált hamuvá, és 14 helyen még mindig tombol a tűz.

Wall Street Journal beszámolója szerint – bár a szél már megszűnt – a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom továbbra is megnehezíti az oltást. Eddig körülbelül negyvenezer embernek kellett elhagynia otthonát a tűzvész miatt.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn ismételten „mély sajnálatát” fejezte ki „a példa nélküli tűzvész pusztítása” miatt. Az elnök tragikusnak minősítette a helyzetet, és hangsúlyozta, hogy a szövetségi kormány szorosan együttműködik a kaliforniai hatóságokkal mind a mentésben, mind a károk elhárításában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.