Sokkal több atomfegyvert akart Trump?

Az amerikai elnök a Twitteren hamis hírnek minősítette az NBC kormányzati forrásból származó értesülését.

MTI
2017. 10. 11. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az értesülés szerint az elnök még július 20-án a nemzetbiztonsági tanácsadóival tartott megbeszélésén szorgalmazta az atomfegyver-arzenál növelését.

Az NBC a szobában lévő három meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva közölte, hogy Trump az amerikai nukleáris robbanófejek számának tízszeresére növelését vetette fel. Tette ezt azután, hogy tájékoztatták arról: az Egyesült Államok atomrobbanófejeinek száma az 1960-as évekbeli harminckétezerről négyezerre csökkent. Trump megjegyezte: nagyobb készletet szeretne.

A megbeszélésen az NBC szerint jelen volt Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke és Rex Tillerson külügyminiszter is. A jelentés szerint valamennyien meglepődtek Donald Trump javaslatán, a külügyminiszter ekkor minősítette negatívan Trumpot.

A minősítés napok óta témája egyes sajtóorgánumoknak. Maga Rex Tillerson már cáfolta, hogy valaha is az idióta kifejezéssel illette volna az elnököt.

A televízió információi szerint az elnököt munkatársai tájékoztatták az atomfegyverkészlet növelésének gyakorlati és jogi akadályairól.

Az NBC – szintén meg nem nevezett interjúalanyokra hivatkozva – azt is közölte: jelenleg nem tervezik az atomfegyverkészlet gyarapítását.

Donald Trump még februárban a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában is beszélt arról, hogy számbelileg erősítené az Egyesült Államok atomfegyverkészletét.

Az elnök két Twitter-bejegyzésben reagált az NBC információira. Az elsőben „hamis hírnek” és „merő képzelgésnek” minősítette azokat, a másodikban pedig felvetette, hogy „vissza kellene vonni az NBC működési engedélyét”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.