Stoltenberg üzent az oroszoknak: a NATO nem akar újabb hidegháborút

Feszültségfokozás helyett a szövetség inkább tárgyalna Oroszországgal, de azért erőt is demonstrál a Fekete-tenger térségében.

MTI
2017. 10. 09. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO-t aggasztja a határainál megnövekedett orosz katonai jelenlét, amit nem hagy válasz nélkül, ugyanakkor párbeszédre törekszik Moszkvával, nem akar újabb hidegháborút – mondta Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára hétfőn Bukarestben, a NATO parlamenti közgyűlése 63. ülésszakának megnyitóján.

Stoltenberg az ülésszak megnyitóján arról beszélt, hogy a védelmi szövetség „kötelezettségvállalásainak arányában” megerősítette jelenlétét a Fekete-tenger térségében, válaszul az Ukrajna elleni orosz akciókra kanadai, román, olasz és bolgár pilóták közösen járőröznek a térségben. Beszámolt arról is, hogy Romániában új nemzetközi NATO-dandár alakult, amelyet hétfőn személyesen is felkeres a román elnök társaságában.

A NATO főtitkára ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a NATO kettős Oroszország-politikát folytasson, amely a védelem erősítésére és párbeszédre egyaránt épít. „Oroszország a szomszédunk, itt van és itt is marad, nem akarjuk elszigetelni, a NATO nem akar újabb hidegháborút; megelőzni, nem kirobbantani akarunk konfliktusokat” – üzent. Hozzátette, hogy a szervezetnek egyszerre kell számos más kihívásra és fenyegetésre is választ adnia, Afganisztántól az észak-afrikai instabilitásig, és kiemelt szerepe lesz még sok éven keresztül a terrorizmus leküzdésében.

Stoltenberg egyúttal üdvözölte Románia szerepvállalását a NATO koszovói és afganisztáni misszióiban, illetve azt, hogy Románia a bruttó hazai össztermék (gdp) két százalékára növelte védelmi költségvetését.

Klaus Iohannis román államfő a NATO keleti szárnyának, főleg a fekete-tengeri térségnek a megerősítését szorgalmazta a parlamenti közgyűlés bukaresti ülésszakának megnyitóján. Oroszországgal kapcsolatban hosszú távú, átfogó NATO-stratégiát sürgetett, amelynek szerinte a párbeszédet, illetve a védelem megerősítését és az elrettentést is magában kell foglalnia.

A NATO 29 tagországának csaknem 270 törvényhozási képviselője, valamint 12 partnerország küldöttsége és a társult országok megfigyelői vesznek részt a szervezet parlamenti közgyűlésének bukaresti ülésszakán.

Jens Stoltenberg hétfőn felkeresi a román elnöki hivatalt, találkozik Mihai Tudose miniszterelnökkel, majd Klaus Iohannis államfővel együtt a dél-romániai Craiovába utazik, ahol – a varsói NATO-csúcs döntése értelmében – egy nemzetközi NATO-dandárt szerveznek, a tervek szerint lengyel, amerikai, és német részvétellel, 60 kilométernyire attól a deveselui katonai támaszponttól, ahol másfél éve felavatták az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai elemeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.