Terror Szomáliában: 300-ra nőtt a halálos áldozatok száma

Folynak a mentési munkálatok az ország történetének legsúlyosabb merénylete után.

MN
2017. 10. 16. 7:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb adatok szerint 300-ra emelkedett a szomáliai fővárosban, Mogadishuban szombaton elkövetett kettős robbantás halálos áldozatainak száma – írja a Guardian.

Az MTI összefoglalója szerint a sérültek száma is megközelíti a háromszázat. Sokuk állapota válságos, akadnak köztük, akik a felismerhetetlenségig összeégtek. A hatóságok tájékoztatása szerint még folynak a mentési munkálatok, és nincs kizárva, hogy a halálos áldozatok száma tovább nő.

A szombati első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe. Több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt.

Két órával később Mogadishu Madina nevű kerületében szintén egy autó rejtett bomba robbant.

Mint megírtuk, a robbanás után a város összes mentőautója sem volt elég, hogy mindenkit kórházba szállítsanak, a kórházak pedig olyan zsúfoltak lettek, hogy sokakat a folyosókon kellett ellátni.

A támadásért eddig senki nem vállalta a felelősséget, ám Szomáliában az al-Kaidához köthető as-Sabaab nevű terrorszervezet gyakran követ el merényleteket. Habár hivatalosan az országban nincs jelen az amerikai hadsereg, valójában alacsony létszámú különleges erőkkel, tanácsadással és dróncsapásokkal segíti a terroristák elleni harcot. Rajtuk kívül az Afrikai Unió békefenntartó csapatai is támogatják a meglehetősen gyenge kormányerőket.

Ilyen súlyos terrortámadás még sohasem történt az ország történetében. Az eddigi legsúlyosabb, 2011 októberében elkövetett robbantásban 82-en haltak meg és 120 megsebesültek. Akkor pokolgéppel megrakott teherautó hajtott neki egy kormányzati épületegyüttesnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.