Több mint 2000 feltételezett Boko Haram-ost állítanak bíróság elé

Jogvédők ugyanakkor megkérdőjelezik azt, hogy a gyanúsítottaknak volt-e közük a szervezethez.

MTI
2017. 10. 09. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nigériai kormány egy névtelenséget kérő tisztségviselője elmondta, hogy a nap folyamán az ország északnyugati felében fekvő kainji katonai támaszpontra megérkeztek a gyanúsítottak védői és a vádhatóság képviselői is, hogy előzetesen tisztázzák az eljárásjogi kérdéseket.

Az igazságügyi tárca közlése szerint 1670 vádlottnak a bázison egy polgári bíróság előtt kell felelnie, további 651 feltételezett dzsihadista gyanúsított ügyét pedig egy másik támaszponton tárgyalják majd. Az eljárásokat zárt ajtók mögött tartják, de az ügyeket egyenként tárgyalják – mondta az illetékes. Amennyiben viszont több gyanúsítottat ugyanazon bűncselekmény elkövetésével vádolják, az ügyeket összevonhatják, tette hozzá.

Jogvédők önkényes letartóztatásokkal, elítélésekkel és jogtalan kivégzések végrehajtásával vádolják a nigériai hadsereget, illetve ezúttal is megkérdőjelezik azt, hogy a gyanúsítottaknak volt-e közük a Boko Haramhoz, amely 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért elsősorban Nigéria északi részén, és több támadást hajtott már végre a szomszédos országokban is. A most bíróság elé járulók közül többen is 2009 óta vannak fogságban mindenféle jogi támasz nélkül. Ugyanezen idő alatt hatósági adatok szerint 13 feltételezett szélsőségest állítottak bíróság elé, s 9 esetében született elmarasztaló ítélet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.