Több tízezren tüntetnek Katalóniában a letartóztatott vezetők miatt

Az eseményhez a katalán kormány is csatlakozott, amelynek tagjai a barcelonai kormányépület előtt vonultak fel Ada Colau polgármesterrel.

MTI
2017. 10. 17. 20:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezren tiltakoztak Katalónia-szerte kedden amiatt, hogy a spanyol központi büntetőbíróság elrendelte két katalán szakadár vezető vizsgálati őrizetbe vételét, akit zendüléssel gyanúsít – írja a BBC. A tiltakozó akciót a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Òmnium Cultural nevű civil politikai szervezetek hirdették meg vezetőik fogva tartása miatt. Arra kérték a katalánokat, hogy délben fejezzék be a munkát, és tiltakozzanak a munkahelyük előtt.

A kezdeményezéshez a katalán kormány is csatlakozott, amelynek tagjai a barcelonai kormányépület előtt vonultak fel Ada Colau helyi polgármesterrel és civilek támogató tömegével együtt. „A jogok és a szabadság védelmében” – feliratú transzparenst tartottak a magasba, elénekelték a katalán himnuszt, és azt skandálták: „Függetlenség!”, „Szabadság!”.

„A demokrácia szégyenének” nevezte a büntetőbíróság döntését Jordi Turull katalán kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján. Szerinte ilyet még a Franco-diktatúra idején sem tett a bíróság. Mint mondta, a két civil szervezeti vezető ártatlan, a bíróság pedig inkompetens. A katalán kormány támogat minden megmozdulást, amely „a két Jordi” – ahogy a sajtó nevezi őket – melletti kiállás jegyében szerveződik – jelentette ki, felszólítva a tüntetések békés jellegének megtartására. A politikus kitért arra, hogy párbeszédet ajánlottak a spanyol kormánynak, amely azonban „nagyobb elnyomással” válaszol.

A katalán kormány továbbra is fenntartja a párbeszédre vonatkozó ajánlatát, ezt az irányt követi majd abban a levélben is, amelyet csütörtökig fog a katalán elnök elküldeni a spanyol miniszterelnöknek – mondta a kormányszóvivő. Turull korábban egy rádióinterjúban politikai foglyoknak nevezte a civil szervezeti vezetőket, amire Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter úgy reagált: Spanyolországban senki nem azért kerül börtönbe, ahogy gondolkodik, hanem mert megsérti a törvényt.

A civil szervezetek kedd estére további tiltakozó akciókat hirdettek a vezetőik melletti kiállás jegyében. Jordi Sánchez, az ANC elnöke, valamint Jordi Cuixart, az Òmnium Cultural vezetője hétfőn tett vallomást a madridi bíróságon, ahonnan azonban már nem távozhatott szabadon. A bíró az elrejtőzés, a bizonyítékok eltüntetése és a bűnismétlés veszélye miatt döntött fogva tartásuk mellett.

A két férfit a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalánál zajló, szeptember 20-tól másnap kora reggelig tartó tüntetés miatt gyanúsítják zendüléssel mint a megmozdulás fő szervezőit és koordinálóit. Az épületben házkutatást tartó spanyol csendőrök órákig nem tudták elhagyni az ingatlant a tiltakozó tömegtől, amely autóikat annyira megrongálta, hogy el kellett szállíttatni a helyszínről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.