Új pártot alapít a német AfD egykori vezetője

„Reális konzervatív” politikai irányt célozna meg az AfD volt társelnöke, Frauke Petry.

MTI
2017. 10. 13. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frauke Petry csütörtök este jelentette be hivatalosan az új párt megalapítását a RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) című újságnak adott interjúban. A politikus azt is közölte, hogy Kék Változás néven civil fórumot szeretne létrehozni, amelyen pártállástól függetlenül bárki részt vehet.

Petry egy nappal a választások után jelezte, hogy nem kíván beülni az AfD új frakciójába a Bundestagban, és nem sokkal később a pártból is kilépett. Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió – Keresztényszociális Unió (CDU–CSU) pártszövetségtől jobbra elhelyezkedő AfD a szavazatok 12,6 százalékát gyűjtötte össze a választáson, így harmadik erőként debütál a szövetségi parlamentben.

Az Alternatíva Németországnak egykori társelnöke az interjúban elmondta, hogy volt pártja áprilisi kölni kongresszusa jelentette számára a fordulópontot, mert akkor vált világossá, hogy szabad kezet adnak a szélsőséges, fanatikus elemeknek. Az AfD áprilisi programalkotó kongresszusa elutasította Petry arra irányuló kezdeményezését, hogy a pártnak a rendszerkritikus, „fundamentális ellenzékiség” helyett a reálpolitika irányát kellene követnie, hogy középtávon koalícióképessé váljék.

Petry az RND-nek elmondta: az új párt azért kék, mert az amellett, hogy a konzervativizmust jelképezi, utal a németországi és európai liberális politikára is. A politikus megemlítette azt is, hogy a kék szín segítette népszerűvé válni a Keresztényszociális Uniót Bajorországban.

A Kék Párt alapítói abban bíznak, hogy a politikai spektrum több részéről is sikerülhet szavazatokat szerezniük, a CDU, a Szabad Demokrata Párt (FDP) és az AfD mostani táborából. „Csaknem minden harmadik német nyitott lehet egy reális konzervatív politikai ajánlatra. Közülük sokan csak jobb híján adták a voksukat ezekre a pártokra” – vélekedett Petry.

Német sajtójelentések szerint a Kék Pártot már egy héttel a választás előtt bejegyeztette Petry egyik tanácsadója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.