Újabb halálos áldozatokat követelt a vihar Németországban

Két ember életét vesztette, egy férfit eltűntként tartanak nyilván.

MN
2017. 10. 30. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További két halálos áldozata van a vasárnapi viharnak Németországban, egy embert pedig eltűntként tartottak nyilván hétfőn reggel a hatóságok – írja az MTI.

Elsüllyedt egy a jacht a Balti-tenger partja menti Peene-szorosban, egy negyvennyolc éves női utasa meghalt, egy negyvennyolc éves férfi eltűnt, egy ötvenhat éves férfi pedig súlyos sérüléseket szenvedett a balesetben, majd kórházba szállítása után meghalt – közölte egy rendőrségi szóvivő az AFP hírügynökséggel.

Vasárnap esti adatok szerint öten meghaltak és több tucatnyian megsérültek a Közép-Európán átvonuló rendkívül heves, esővel kísért szélviharban, amely fákat döntött ki, villamos vezetékeket, tetőket rongált meg, fennakadásokat okozott a közlekedésben, és a hamburgi kikötőben vihardagályt idézett elő. Lengyelországban két, Németországban egy ember vesztette életét.

Hétfőn reggel a CT24 cseh közszolgálati hírtelevízió arról számolt be, hogy több mint 120 ezer háztartás volt még reggel is áram nélkül Csehországban a vasárnap átvonuló rendkívül heves, esővel kísért szélvihar következtében. A vasúti közlekedés továbbra is mintegy kéttucatnyi regionális vonalon szünetel.

A helyenként több mint óránkénti 120-140 kilométeres sebességű szélvihar következtében ketten meghaltak, a vihar által kitépett fák dőltek rájuk, és mintegy 30 személy sérüléseket szenvedett. Országszerte komoly anyagi károk is keletkeztek, a nagy erejű szélvihar számos háztetőt rongált meg, középületeken és családi házakon, fákat, póznákat tépett ki. A nyugat-csehországi Most városban összedőlt egy fatemplom, Prágában a történelmi kiállítási palota tetejének egy részét tépte le a szél, Brünnben pedig egy nagyobb üzletközpontban keletkeztek hasonló károk.

Csehország hét régiójában továbbra is energetikai vészhelyzet van. A Cseh Villamos Művek (CEZ) közlése szerint vasárnap összesen mintegy 500 ezer háztartás volt néhány órára áram nélkül, de a problémák többségét hétfő reggelre sikerült eltávolítani. A több mint 120 ezer áram nélküli háztartásnak legkésőbb hétfő estére, kedd reggelre ígért újra áramot a társaság. Súlyos probléma, hogy a nagyfeszültségű vezetékek is mintegy 300 helyen rongálódtak meg vagy szakadtak el.

A cseh meteorológiai intézet szerint a legnagyobb erejű, óránkénti 180 kilométeres szélvihart az Óriás-hegység legmagasabb csúcsán, a Snezkán mérték vasárnap reggel.

A hidegfront egyébként vasárnap dél körül érkezett meg Magyarországra. Sok helyen még mindig áramkimaradások vannak, a viharos széllel összefüggésben hétfő reggelig országszerte több mint 3700 riasztása volt a katasztrófavédelemnek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.