Ukrán oktatási törvény: Kárpátalja kormányzójával tárgyal Szijjártó

Ungvárra utazik Szijjártó Péter, hogy a kárpátaljai kormányzóval tárgyaljon a törvényről.

MN
2017. 10. 09. 6:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy varsói egyeztetés után Ungvárra utazik hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy személyesen is egyeztessen az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos helyzetről – jelentette be Menczer Tamás, a tárca kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Szijjártó a tervek szerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőivel és Hennagyij Moszkallal, Kárpátalja kormányzójával tárgyal majd. A tanácskozáson értékelni fogják az eddig megtett lépéseket, és beszélni fognak arról, hogy a magyar kormány még milyen döntéseket hozhat a kárpátaljai magyarokért – idézi Menczer közleményét az MTI.

Szijjártó Péter már sokszor elmondta, hogy „gyalázatosnak és elfogadhatatlannak tartja” az ukrán oktatási törvény módosítását. Ennél azonban tovább is ment: a törvény elfogadása után garantálta, hogy „Ukrajnának fájni fog”, és Magyarország az Európai Unióban blokkol és megvétóz majd minden olyan lépést, amely a keleti partnerségi program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban.

A külügyminiszter üzenete nagy felhördülést váltott ki ukrán oldalon; Viktoria Szjumar, az ukrán felsőház szólásszabadság és információs politika bizottságának elnöke válaszként azt közölte, ha Orbán hidegháborút indít ellenük, akkor rosszul döntött. Szijjártó ungvári útja annak a jele, hogy tárgyalásos úton próbálják rendezni a kárpátaljai magyarság helyzetét – Liviu Pop román oktatási miniszterhez hasonlóan, aki Kijevben egyeztetett az ukrán törvényről a helyi román kisebbség védelmében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.