Utcán, kartonpapírokon aludt a brit nagykövet Bukarestben

Paul Brummell akciójával a hajléktalanság problémájára hívta fel a figyelmet.

MN
2017. 10. 15. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabad ég alatt, kartonpapírokon és egy régi hálózsákban aludt péntekről szombatra virradóan Paul Brummell, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete. A hajléktalanok nemzetközi napja alkalmából mintegy 20 önkéntessel együtt töltötte hajléktalanként az éjszakát a diplomata – írja a román közszolgálati hírügynökség, az Agerpres magyar nyelvű hírszolgálata.

A beszámoló szerint a nagykövet második alkalommal vett részt a bukaresti Casa Ioana alapítvány által szervezett akción, melynek célja felhívni a figyelmet a hajléktalanok helyzetére.

„Egy ilyen esemény valamilyen szinten mesterkélt, azonban szerintem az a fontos, hogy eszünkbe jusson, hogy Bukarest utcáin 5 ezer hajléktalan ember él minden nap, télen is, és nem könnyű számukra” – idézte Brummellt az Agerpres. A nagykövet hozzátette, az utcalakók problémája egy „globális” probléma.

A brit nagykövet Twitteren meg is osztott egy fotót ideiglenes hajlékáról.

Ian Tilling, a Casa Ioana alapítvány vezetője szerint fontos, hogy az emberek megértsék, hajléktalannak lenni egy helyzet, nem egy állapot. Tilling szerint a hatóságoknak arra kellene törekedniük, hogy segítsék az embereket ismét önállósodni.

A hajléktalanok nemzetközi napja alkalmából a romániai brit közösség több tagja is a figyelemfelkeltésnek ezt a formáját választotta a nagykövet mellett: szabad ég alatt töltötte az éjszakát többek közt Nigel Bellingham, a British Council Romania igazgatója, Charles Crocker, a Brit–Román Kereskedelmi Kamara elnöke is.

Bukarestben mintegy 5 ezer hajléktalan személyt tartanak számon, de valós számuk valószínűleg jóval magasabb ennél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.