Vámpírnak hitt embereket lincselnek meg tömegesen Malawiban

Egy epilepsziás fiú a kórház mellett kapott rohamot: a hisztérikus tömeg élve égette el a vámpírnak hitt áldozatot.

MN
2017. 10. 20. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok pénteki tájékoztatása szerint száznegyven személyt tartóztattak le gyilkosság gyanújával Malawiban, az elfogott személyek olyan áldozatokkal végeztek, akiket babonás félelem által vezérelve vámpírnak hittek.

Lexon Kachama rendőr-főfelügyelő szerint a helyzet kicsúszott az ellenőrzésük alól, még több letartóztatásra lehet számítani a kelet-afrikai országban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy tolvajok és rablók kihasználják a hisztériát, illegális útakadályokat emelnek éjszaka, hogy „embereket zaklassanak”.

A „vámpírokkal” szembeni erőszakhullám szeptember közepén ütötte fel a fejét. Eddig kilenc halálos áldozatról tudni; a Reuters értesülése szerint egy 22 éves fiatalt epilepsziás rohama miatt néztek vámpírnak, és élve égették el nem messze a kórháztól, ahova kezelésekre járt, egy másik áldozatot pedig halálra köveztek. 

Az erőszakhullámnak azonban nemcsak halálos áldozatai vannak a délkelet-afrikai országban: vannak, akiknek az otthonát pusztították el a „vámpírvadász” tömegek, miután lábra kapott a pletyka, hogy „vérszívókat” oltalmaztak.

Az ENSZ és az amerikai nagykövetség is számos körzetet veszélyesnek minősített az elburjánzó erőszak miatt. Peter Mutharika, Malawi elnöke sorban látogatja a vámpírhisztériával leginkább sújtott vidékeket, hogy megnyugtassa a lakosságot és megelőzze a további lincseléseket. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.