Vérfürdő a szomáliai kettős robbantás után

Már legalább 237 halottja van a merényletnek. Valószínűleg az al-Kaidához köthető as-Sabáb áll a támadás mögött.

2017. 10. 15. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 230-an meghaltak Szomália fővárosában, Mogadishuban, amikor szombaton egy robbanóanyaggal megrakott teherautó felrobbant egy hotel előtt. Valószínűleg az áldozatok száma tovább emelkedik majd, mert több száz sérült is van, közülük sokak állapota súlyos, ráadásul a szálloda is összedőlt, így a romok közé is ragadhattak emberek. Szemtanúk szerint a helyszín horrorisztikus volt, mindenfelé holttestek hevertek, sokan a felismerhetetlenségig megégtek. A robbanás után ráadásul a város összes mentőautója sem volt elég, hogy mindenkit kórházba szállítsanak, a kórházak pedig olyan zsúfoltak lettek, hogy sokakat a folyosókon kellett ellátni. Két órával a hotelnél elkövetett merénylet után egy másik kerületben szintén bomba robbant.

A támadásért eddig senki nem vállalta a felelősséget, ám Szomáliában az al-Kaidához köthető as-Sabáb nevű terrorszervezet gyakran követ el merényleteket. Habár hivatalosan az országban nincs jelen az amerikai hadsereg, valójában alacsony létszámú különleges erőkkel, tanácsadással és dróncsapásokkal segíti a terroristák elleni harcot. Rajtuk kívül az Afrikai Unió békefenntartó csapatai is támogatják a meglehetősen gyenge kormányerőket.

A 14 milliós kelet-afrikai országot ráadásul éhínség is sújtja, becslések szerint 3,1 millióan nem jutnak elég élelemhez. Az ENSZ statisztikái szerint már legalább 915 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására, de legtöbbjük csak a környező országokig jutott. Ugyanakkor az utóbbi néhány évben az Európai Unióban is rendre az első tíz között voltak a szomáliai menekültek. Az Európai Bizottság honlapja szerint 2017-ben az unió 119 millió euróval támogatja az egykori brit és olasz gyarmatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.