Vulkáni hamu borított be négy várost Japánban

Második napja lövell ki magából füst- és hamufelhőt az 1421 méter magas Sinmoe tűzhányó.

MN
2017. 10. 12. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán déli nagyobb szigetén, Kjúsún, a Mijazaki prefektúrában a vulkáni hamu négy várost lepett be. A japán meteorológiai intézet csütörtökön jelentette, hogy második napja lövell ki magából füst- és hamufelhőt az 1421 méter magas Sinmoe tűzhányó, amely legutóbb 2011 szeptemberében tört ki – írja az MTI. Az ötfokozatú skálán a meteorológiai intézet kettesről hármasra emelte a riasztási szintet, ami annyit jelent, hogy jobb távol maradni a vulkán környezetétől.

Ennek ellenére a TBS japán tévécsatorna olyan felvételt mutatott, ahol sisakot és maszkot viselő diákok tartottak a vulkán lábánál fekvő iskolájukba. A helyi lakosok a vulkánból származó morajlásról számoltak be. A meteorológiai intézet feltételezi, hogy a kráterből pénteken is hamu és vulkáni kőzet hullhat alá. Az érintett települések köre a széljárástól függ. A Sinmoe vulkán tavaly szeptember óta kezdett élénkebb működésbe, ami napi több mint száz földmozgással jár a tűzhányó környékén. Japánban csaknem ötven aktív vulkánt figyelnek meg rendszeresen.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.