Washington: 786 civil áldozat a bombázásokban

Független szervezetek ennél jóval nagyobb számokról adtak hírt.

MTI
2017. 10. 26. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 786 civil vesztette életét Szíriában és Irakban az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásaiban 2014 óta – közölte az Inherent Resolve fedőnevű, az Egyesült Államok vezette terrorellenes művelet vezérkara. Hozzátették, 2014 szeptembere és 2017 szeptembere között 27 566 légicsapást hajtottak végre a két közel-keleti országban. Az Iszlám Állam terrorszervezet felszámolása érdekében 2014. augusztus 8-án indítottak nagyszabású műveletet az Egyesült Államok és nemzetközi koalíciós partnerei, a vezérkar tájékoztatása szerint a művelet megkezdése óta civilek „nem szándékos” megölésének 786 esetét erősítették meg.

Az amerikai hivatalos adatokkal szemben, nemzetközi szervezetek jóval nagyobb számokról számoltak be. A szíriai háborút nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) augusztusi adata alapján a nemzetközi koalíció beavatkozása óta Szíriában legkevesebb 2332 civil lakos vesztette életét, köztük 551 kiskorú és 398 nő. A konfliktusokat nyomon követő Airwars-csoport szerint pedig legkevesebb 5637 civil halt meg a szövetség légicsapásaiban. 

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma ugyanakkor azzal érvel, hogy bár meglehetősen lassan dolgoznak, az illetékes hatóságok állítása szerint minden egyes, a polgári személyek halálára vonatkozó bejelentést megvizsgálnak. A koalíció pedig csak akkor ismeri el azt, hogy civileket ölt meg, ha a bejelentést bizonyíthatóan megerősítik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.