Washington csak amerikaiak szabadon bocsátásáról tárgyal Phenjannal

Az Egyesült Államok jelenleg semmiféle tárgyalást nem folytat Észak-Koreával.

MN
2017. 10. 03. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Trump-kormányzat csakis amerikai állampolgárok szabadon bocsátásáról hajlandó tárgyalni Phenjannal – közölte hétfőn a Fehér Ház szóvivője. Sarah Huckabee Sanders szokásos napi sajtótájékoztatóján fejtette ki a Trump-kormány álláspontját. 

Leszögezte: az Egyesült Államok jelenleg semmiféle tárgyalást nem folytat Észak-Koreával. „Világosan elmondtuk, hogy nincs itt a tárgyalások ideje, az egyetlen téma, amelyről szó volt vagy szó lehetett, hogy miként hozzuk haza az Észak-Koreában fogva tartott amerikai állampolgárokat” – fogalmazott Sarah Huckabee Sanders. 

Az egyik újságíró felvetette: vajon Rex Tillerson külügyminiszter élvezi-e még Donald Trump elnök bizalmát, tekintettel arra, hogy az elnök egy vasárnapi Twitter-bejegyzésben miniszterével ellentétes álláspontot képviselt, és azt írta, hogy a tárgyalás Észak-Koreával nem több mint időpazarlás. „Takarékoskodj az energiáddal, Rex!” – intette Trump Tillersont, aki Pekingben azt mondta, hogy Washingtonnak vannak közvetlen kommunikációs csatornái Phenjannal.

Az újságíró felvetésére a szóvivőnő csak annyit mondott: az elnök és a Kínában tárgyaló külügyminiszter az elmúlt 24 órában telefonon beszélt egymással. 

Elemzők felhívják a figyelmet, hogy Donald Trump szerint csak két megoldás lehetséges: meghátrálás Észak-Korea előtt vagy katonai beavatkozás, azaz a helyzet elfogadása vagy háború. A The Wall Street Journal hétfői elemzésében ugyanakkor rámutatott, hogy van egy harmadik megoldás is: az elrettentés és a féken tartás. Ez a politika egyébként nem új, George F. Kennan amerikai diplomata hirdette meg a hidegháború idején – éppen 70 évvel ezelőtt a Foreign Affairs külpolitikai folyóiratba írt cikkében – az akkori Szovjetunió ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.