A CEU-ügyben aktív helyettes államtitkárból nagykövet lesz

Németh Zsolt korábban az Obama-adminisztráció emberének nevezte Hoyt Yee-t, akit Szkopjébe küld a Trump-adminisztráció.

Földi Bence
2017. 11. 29. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeznek még Hoyt Yee-re? Ő volt az amerikai külügyi tárca azon helyettes államtitkára, aki tavasszal több alkalommal kritizálta a magyar kormányt a CEU-üggyel kapcsolatban. Akkor Budapesten is járt, az általa tartott háttérbeszélgetésen lapunk is ott volt.

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke akkor a kritikákkal kapcsolatban ezt mondta a Hír TV-nek: „Ez egy vélemény, és egyébként egy helyettes államtitkárról beszélünk, és tudtommal az elmúlt években is ezt a pozíciót töltötte be. Várjuk a jelenlegi amerikai adminisztráció válaszát.”

Yee a közelmúltban a Balkánon volt aktív, sokan arra tippeltek, hogy ő lehet az új nagykövet Macedóniában, amely az elmúlt évek politikai válsága miatt fontossá vált az amerikaiaknak. Szerdán több albán portál, majd a European Western Balkans is arról írt, hogy valóban Hoyt Yee lesz a szkopjei nagykövet.

Ilyen posztot viszont nem nagyon szoktak osztogatni olyan személyeknek, akik nem értenek egyet a regnáló hatalommal. Az sem tűnik valószínűnek, hogy az oroszokkal szembeni harcban fontos hídfőállásnak számító Macedóniába azért küldték volna Yee-t, hogy eltávolítsák az amerikai külügyből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.